Tech

Végre kiderült, hogy lehet újrahasznosítani a kakis pelenkákat

bao bao ou / Getty Images
bao bao ou / Getty Images

A modern pelenkák elképesztő nedvszívó képességgel rendelkeznek, azonban pontosan emiatt nehezen újrahasznosíthatók. Most azonban úgy tűnik, sikerült találni egy módot arra, hogy az éves szinten több millió tonna hulladék útja ne a kukában érjen véget – írja az Interesting Engineering.

A modern pelenkák és a nők egészségügyi betétjeinek alapját képező szuperabszorbens polimerek, amikor nedvességgel találkoznak, gélszerű anyagot hoznak létre, ami megakadályozza, hogy a felszívott folyadék szivárogjon. Ez az anyag a rendkívüli nedvszívó képességéről ismert nátrium-poliakrilát, ami a poliakrilsav nátriumsója. Mivel kémiai szerkezete hosszú akrilsavegységeket tartalmazó láncból áll össze, így a súlyának akár többszörösét is fel tudja szívni.

Sajnos azonban a víz nem oldja ezt a polimert, így az újrahasznosítás nem egyszerű. Az anyag csak akkor kezd el szétmállni, ha hosszú időn keresztül hő hatásának vannak kitéve. Körülbelül 16 óra elteltével, 80 Celsius-fokos hőmérsékleten a savak képesek elvágni a polimerek láncait, lehetővé téve az újrahasznosítást. A művelet bonyolultsága és költségei miatt azonban szuperabszorbereket eddig nem igazán hasznosították újra.

Emiatt évente körülbelül kétmillió tonna eldobott pelenkát égetnek el.

Három neves kémiai intézet kutatóinak azonban most először sikerült lebontania a polimereket UV-fény és víz segítségével.

A polimereket összekötő láncokat a fény megszakítja, és egy idő után már annyira meglazulnak, hogy a vízben úsznak, és folyékony szálakká válnak

— mondta Pavel Levkin, a Biológiai és Kémiai Rendszerek Intézetének professzora.

A kutatók a használt pelenkákból ragasztókat és festékeket tudtak készíteni. Bár az intézet dolgozói vadonatúj pelenkákat használtak kísérleteikhez, elmondásuk szerint a szuperabszorbereket szennyezett pelenkákból is ki lehet venni. A szakértők hozzátették, a folyamathoz ráadásul napenergia is felhasználható, így környezetbarát és költséghatékony módon lehet optimalizálható az újrahasznosítási folyamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik