Tech

Egyre kevesebbet alszunk, ráadásul egyre rosszabbul

Getty Images
Getty Images
Kutatás világít rá, hogy világszinten romlik az emberek alvásminősége.

Vajon jól alszunk? A Samsung a kérdés megválaszolására egy nagy, átfogó és egyedülálló alvási-egészségügyi kutatást végezett, méghozzá 716 millió éjszakai alvási mintázatot és szokást kielemezve a gyártó eszközein elérhető Samsung Health alkalmazás felhasználói adatainak segítségével. Annak ellenére, hogy az alvás egészségre gyakorolt hatása iránt napjainkban elképesztően magas az általános érdeklődés, az adatok mégis azt mutatják, hogy az alvásminőség folyamatosan romlik. Tehát világszinten egyfajta alvási dilemmával nézünk szembe.

Az alvás átlagos időtartama 7 óra 3 percről 6 óra 59 percre csökkent világszerte, ami így az Amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány által javasolt 7 órás küszöbérték alá esik. Európa-szerte is csökkenő tendencia figyelhető meg, azonban az alvás átlagos időtartama a nemzetközi küszöbérték felett helyezkedik el. Magyarországon 3 perccel csökkent az éjszakai pihenésünk időtartama, így átlagosan 7 óra 10 percet alszunk éjjelente.

Szintén nyugtalanító tényező az alvás közbeni ébrenléti idő növekedése, ami az alvás hatékonyságának csökkenéséhez vezet – ez utóbbi ugyanis az alvásminőség kulcsfontosságú tényezője, amelyet a tényleges alvási idő és az ágyban töltött teljes idő egymáshoz viszonyításával lehet nyomon követni.

A kutatás rámutat, hogy az alvásunk minősége sérül, mert kevesebbet alszunk, és gyakrabban ébredünk fel az éjszaka folyamán.

Ez a mintázat nem egyetlen demográfiai vagy regionális csoport kizárólagos jellemzője. Az alvás időtartamának és hatékonyságának csökkenése minden egyes nem, korcsoport és vizsgált régió esetében tetten érhető:

  • Ugyan az alváshatékonyság a férfiaknál továbbra is csökkenő tendenciát mutat, az elmúlt évben a nőknél volt megfigyelhető a legjelentősebb csökkenés.
  • Az idősebb demográfiai csoportoknál nagyobb mértékben romlott az alváshatékonyság. Különösen a 70 év felettiek esetében tapasztaltak kétszer akkora csökkenést, mint a huszonéveseknél.
  • Észak-Amerikában romlott a legjelentősebb mértékben az alváshatékonyság. Ázsiában maradt a legalacsonyabb.
  • Észak-Amerikát és Európát leszámítva az összes régióban 7 óra alá csökkent az alvás átlagos időtartama.
  • Az alvás időtartamának csökkenő tendenciája figyelhető meg az európai országokban, de az alvás átlagos időtartama meghaladja a nemzetközi átlagot.
Samsung

A nem következetes alvásminták szintén befolyásolják az alvás minőségét. Az alvásdeficit vagy alvási adósság az alvás rendszertelenségét mutató mérőszám, ami a hétköznapi és hétvégi éjszakák során eltöltött alvás mennyisége közötti eltérést jelzi, és ez is negatívan járul hozzá a nemzetközi szintű alvásproblémákhoz.

Jóval kevesebbet alszanak hétközben, mint hétvégén, így az alvási adósság a fiatalok körében a legmagasabb. A huszonéveseknél majdnem kétszer akkora – 49 perces – deficitet mértek, mint a 70 év felettieknél, akiknél 29 perc a különbség. A régiók tekintetében 41 perccel Ázsiában a legkisebb, míg 47 perccel Latin-Amerikában a leghosszabb az alvási adósság mértéke.

Világszerte az emberek átlagosan 44 perccel többet alszanak a hétvégén.

Annak érdekében, hogy még pontosabb és átfogóbb képet kapjon a világszerte jellemző alvási mintázatokról, a Samsung kategorizálta a kapott adatokat, különböző Alvásszimbólum Állatokhoz sorolta a felhasználókat. A nyolc Alvásszimbólum Állat mindegyike külön alvási mintát képvisel, egyedi jellemzőkkel, amelyeket az alvás időtartama, folytonossága és az ébrenléti idő határoz meg – ugyanis ezek együttesen befolyásolják az alvás minőségét.

  • A felhasználók egyharmada az Ideges pingvin típusba sorolható világszerte, Magyarországon is ez a leginkább jellemző kategória. Az ő alvásukat az egészséges cirkadián ritmus jellemzi, azonban álmukat gyakran szakítják meg az ébrenlétek, nehezen alszanak vissza, így romlik az alvás hatékonysága. Ez a minta összhangban van azzal a csökkenő tendenciával, amely már az előző évben is megfigyelhető volt.
  • Az idősebb felhasználók körében magasabb volt az Óvatos szarvasok aránya, amely a rövidebb alvásidőre és a magasabb ébrenléti időre utal. A 70 év felettiek közel 40 százalékánál az Óvatos szarvas a legjellemzőbb Alvásszimbólum Állat, amely majdnem tízszer több, mint a húszas éveikben járók esetében. Az Óvatos szarvas elterjedtsége arányosan növekedett az életkor előrehaladtával.
  • A huszonévesek között – amellett, hogy főként az Érzékeny sünik kategória jellemző rájuk – több Napfénykerülő vakond található az idősebb korcsoportokhoz képest. Ezen kategóriák – számára problémát okoz az alvás állandósága, és – a demográfiai korosztály csökkenésével szintén egyre nagyobb arányban fordultak elő.
Samsung

Lehet rajta segíteni

Az Alvásszimbólum Állatok segítenek megérteni az alvási mintáinkat, emellett különböző alvási programok támogatják a minőségi pihenés kialakítását. Ezek a funkciók a kisebb, mindennapi szokások beépítésével segítik a felhasználókat, hogy javítsanak alvásminőségükön. Az Alvástréning a felhasználók egyedi Alvásszimbólum Állata alapján egyhónapos, személyre szabott motivációs programot biztosít közvetlenül csuklójukon a Galaxy Watch6 segítségével – ez többek között segítheti a reggeli gyors felkelést, a rendszeres ébredési idő kialakítását, és további jótékony hatások mellett az aktív nappalokat is előmozdíthatja.

Az Alvástréning hatékonyságát a Samsung az alapján elemezte, hogy a felhasználók közül hányan léptek magasabb szintre az Alvásszimbólum Állatok között. Amennyiben a 3. (Vadászó aligátor) szinten van valaki, az számít előrelépésnek, ha az Alvásszimbólum Állat 1. vagy 2. szintjére lép tovább. Az eredmények vizsgálata során kirajzolódott, hogy ez valóban működik. Az Alvástréning hatékonyságát például alátámasztja, hogy az Alvásszimbólum Állatok jobb alvási szokások kialakításával pozitív irányba fejlődhetnek.

  • Egyes felhasználók úgy tapasztalták, hogy minél többet vették igénybe az Alvástréning programot, annál pihentetőbb szokásokat alakítottak ki és javult az alvásminőségük.
  • Az Alvástréning programok mindössze kéthónapnyi használatát követően a Kimerült Cápa kategóriába tartozók 94 százaléka tapasztalt javulást.

Az egészségesebb alvás apróbb szokások bevezetésével is elérhető. A Galaxy Watch6 széria készülékeivel és a Samsung Health applikációval a felhasználóknak egészségesebb alvásban lehet részük az egyéni alvási szokások megértésével, valamint a személyre szabott motivációs és tréningprogramok segítségével.

Kapcsolódó
Galaxy Watch6 Classic: a Samsung lépett egyet előre, majd egyet hátra
Adott és el is vett a Samsung a tavalyi Galaxy Watch5 Pro modellhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik