Tech

Sokkal idősebb a Hold, mint korábban hittük

Tomekbudujedomek / Getty Images
Tomekbudujedomek / Getty Images

Negyvenmillió évvel idősebb lehet a Hold, mint azt korábban gondoltuk – írja a The Guardian. A tudósok erre akkor jöttek rá, amikor a holdi port vizsgálták, amelyet az Apollo–17 küldetés részeként hoztak a Földre űrhajósok 1972-ben. Ez volt az utolsó alkalom, amikor ember lépett a Föld körül keringő égitest felszínére.

A feltételezések szerint a Hold mintegy 100 millió évvel a Naprendszer keletkezése után jöhetett létre. Ekkor egy Mars méretű objektum csapódott a Földbe, amelynek hatására elképesztő mennyiségű anyag lövellt az űrbe bolygónkról, amelyből később egy égitest formálódott: a Hold.

Felszíne kezdetben forró magmából állt, amely lassan kihűlt és megszilárdult. Ez a folyamat apró kristályokat hozott létre, amelyek máig jelen vannak a holdi porban, így ezek vizsgálatával megállapítható lehet az égitest kora. Korábbi kutatások szerint a Hold 4,42 milliárd éve alakulhatott ki, de egy új vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy 40 millió esztendővel korábban, 4,46 milliárd éve jöhetett létre.

Dr. Romain Tartèse bolygókutató úgy véli, elképesztő, hogy 50 éves minták alapján még ma is képesek lehetünk új felfedezéseket tenni. Mindez alátámasztja, hogy nagyon is fontos cél a jövőben további mintákat hozni a Holdról. A szakértő azt is kiemelte, nem biztos, hogy az égitest minden része egyazon időben alakult ki, így létezhetnek ennél fiatalabb területek, de akár az is lehet, hogy ennél idősebbek a Hold bizonyos térségei.

Kapcsolódó
Rejtett struktúrákat észleltek a Hold mélyén
A kutatók a kínai Csang-o-4 adatait elemezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik