Tech

Rejtett struktúrákat észleltek a Hold mélyén

Hartmuth Kintzel / 500px / Getty Images
Hartmuth Kintzel / 500px / Getty Images

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmányban olyan rétegelt struktúrákat mutatnak be, amelyek a Hold túlsó oldalának mélyén, mintegy 300 méteren át húzódnak – írja az Indy100. Az égitest távolabbi felével kapcsolatban sok még a kérdőjel.

2018-ban a kínai Csang-o-4 lett az első ember alkotta eszköz, amely ezen az oldalon landolt. Azóta a holdjáró számos felvételt készített, és értékes mintákat gyűjtött be.

Jianqing Feng, a tucsoni Bolygótudományi Intézet munkatársa és kollégái augusztusban számoltak be a Csang-o-4 adatainak elemzéséről. Az eredmények alapján a vizsgált holdfelszín felső 40 métere por-, talaj- és kőzetrétegekből áll, ezekben a rétegekben pedig egy kráter rejtőzik, amely egy nagy objektum becsapódásával keletkezett.

Ez alatt öt lávaréteget detektáltak, amelyek évmilliárdok alatt alakultak ki.

A szakértők úgy vélik, hogy a Hold mintegy 4,51 milliárd évvel ezelőtt született meg, amikor egy Mars méretű égitest a Földnek ütközött, nagy mennyiségű anyagot szakítva ki. Az ezt követő 200 millió évben a Hold tovább formálódott, és újabb becsapódások érték.

A Földhöz hasonlóan égi kísérőnk köpenye is tartalmazott olvadt magmát, amely kitörések révén beszivárgott az újonnan keletkezett repedésekbe. A friss adatok alapján minél közelebb volt a vulkanikus kőzet a felszínhez, annál vékonyabb lett.

Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a holdi vulkanizmus legkorábban 1 milliárd éve, legkésőbb 100 millió éve ért véget, geológiai értelemben ezzel az égitest meghalt. Feng csapata szerint azonban lehet még magma a mélyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik