Tech

Tengeralatti szupervasutat építenének az Emírségek és India között

yuran-78 / Getty Images
yuran-78 / Getty Images

Az arab világban eddig sem voltak ritkák az óriásberuházások, az Egyesült Arab Emírsége viszont talán még a szaúdi terveket is túlszárnyalta: az egymástól 2000 kilométerre fekvő Dubajt és Mumbai városát egy víz alatt futó vasúti hálózattal kötnék össze – írja az Interesting Engineering.

Napjainkban, ha Dubajból Mumbaiba mennénk, közel három órát kellene repülőn tölteni. Ennek kiváltására már 2018-ban elkészítették egy víz alatt közlekedő vasút terveit, amely 1000 kilométer per órával haladna.

A vasút kereskedelmi célokat is szolgálna: Dubajból olajat vinnének Indiába, visszafelé pedig friss vizet szállítanának.

Az elmúlt 5 évben kevés előrehaladás történt, most azonban leporolták a terveket. Bár az Egyesült Arab Emírségekben, főképp Dubajban rengeteg pénz áll rendelkezésre, a mélytengeri építkezés így is komoly kihívást jelenthet.

Ráadásul a tervek szerint nem egy zárt alagút haladna végig a tenger mélyén, hanem egy átlátszó falú építmény készülne, hogy az utazók gyönyörködhessenek a látványban. Hogy mikor valósulhat meg ténylegesen a projekt, egyelőre nem tudni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik