Tech

Van egy terület, ahol az Apple-nek sem megy a szekere

Antonio Masiello / Getty Images
Antonio Masiello / Getty Images
Még mindig zuhan a PC-s piac, de már látszik a fény az alagút végén.

A Covid-19 megjelenését követő pandémia, és az ennek hatására jelentősen elterjedő távmunka jót tett a PC-s piacnak, az eszközbeszerzés az egekbe ugrott, ami rekordeladásokat eredményezett. A felfutás persze nem tartott sokáig, 2022 óta folyamatos a visszaesés, és a legújabb, harmadik negyedéves adatok sem túl rózsásak.

A piacot monitorozó IDC friss adatai szerint 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest 7,6 százalékkal csökkentek az eladások. Összesen 68,2 millió asztali- és hordozható gép talált gazdára globálisan, és az öt legnépszerűbb gyártó közül egyedül a második helyen álló HP tudott javítani a mutatóin tavalhyoz képest, méghozzá 6,4 százalékkal. Ennek ellenére továbbra is a Lenovo áll az első helyen, a legnagyobb buktát pedig az Apple szenvedte el a maga mínusz 23,1 százalékos mutatójával. Amíg tehát a mobilok frontján az ottani csökkenő eladások mellett is hasítani tudott a cég, addig PC-s fronton nem jött össze a bravúr.

IDC

A szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy már látszik a fény az alagút végén: az IDC szerint hamarosan újra fellendülnek az eladások, köszönhetően az eszközök természetes csereciklusának, illetve annak, hogy a végéhez közeledik a Windows 10 támogatása. A piac felélénküléséhez ráadásul az is hozzájárulhat, hogy a jelenlegi információk szerint valamikor 2024-ben elérhetővé válik a Windows 12 is.

Kapcsolódó
Érdemes mielőbb telepíteni a Windows új frissítését
Három nulladik napi sérülékenységet is befoltoz az új csomag.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik