Tech

Továbbra is leszálló ágban a globális mobilpiac

Thomas Trutschel / Photothek via Getty Images
Thomas Trutschel / Photothek via Getty Images
A globális toplistán pedig megjelent egy Európában jobbára ismeretlen cég.

Az első negyedéves visszaesés után 2023 második negyedévében sem talált magára a globális mobilpiac, legalábbis a TrendForce piackutató cég aktuális elemzése szerint.

A megelőző negyedév kétszámjegyű csökkenése után ezúttal 6,6 százalékos visszaesés tapasztalható a korábbi év hasonló időszakához képest, ami konkrétan 272 millió leszállított készüléket jelent. A két negyedévet összesítve 522 millió készülékről beszélhetünk, ami 13,3 százalékos visszaesést jelent 2022 hasonló időszakához képest, egyben tízéves negatív rekord a legyártott telefonok tekintetében.

A visszaesést a Samsung és az Apple érezte meg leginkább: az előbbi 12,4 százalékkal kevesebb telefont gyártott, mint tavaly, addig az utóbbi számai 21,2 százalékkal csökkentek – az almás cég ettől persze még nem panaszkodhat, hiszen hiába fogyott kevesebb készüléke, a legsikeresebb terméke így is a legdrágább iPhone 14 Pro Max.

A visszaesés ellenére a Samsung megtartotta vezető pozícióját a gyártók között (19,8 százalékos piaci részesedés), az Apple továbbra is a második (15,4%), a kínai gyártók ugyanakkor pozitívan zárták mérlegüket. A Xiaomi 32,1 százalékkal növelte a leszállított készülékek számát tavalyhoz képest (piaci részedesés: szintén 15,4%), az pedig Oppo 25,4 százalékkal erősödött (12,3 százalékkal állnak a negyedik helyen).

A globális rangsor ötödik helyére pedig megérkezett az itthon jobbára ismeretlen, főleg Ázsiában hódító Transsion Holdings (a Tecno, az Infinix és az Itel márkák mögött álló vállalat), ami egyetlen negyedév alatt 70 százalékos növekedést produkált a leszállított készülékek számát illetően, ezzel megszerezve a világpiac 9,2 százalékát.

Kapcsolódó
Ez volt a legnépszerűbb mobil 2023 első felében
Az Apple legdrágább készüléke mindennél jobban fogyott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik