Tech

Expedíció indul a legértékesebb kisbolygóhoz

buradaki / Getty Images
buradaki / Getty Images

A NASA hivatalosan is bejelentette, hogy október 12-én indul útnak az az űrszonda, amelynek célja egy ritka, magas fémtartalmú aszteroida, a Psyche megfigyelése lesz – írja az IFLScience.

A misszió eredetileg egy évvel korábban kezdődött volna, a NASA azonban időközben érzékelte, hogy problémák vannak az űrszonda repülési szoftverével, és úgy döntöttek, hogy elhalasztják a felbocsátást. Most azonban már biztosnak tűnik az expedíció, a NASA és a JPL rendszere ugyanis jól szerepelt a legutóbbi teszteken.

A jelenlegi tervek szerint a NASA Psyche űrszondája 2023. október 12-én indulhat útnak a Kennedy Űrközpontból a SpaceX Falcon Heavy rakétájával, az időablak pedig magyar idő szerint délután 4 óra 16 perckor nyílik meg.

Az űrszonda nagyjából 3,5 milliárd kilométert tesz majd meg, hogy meglátogassa névadóját. Egyébként ez lesz az első olyan küldetés, amely egy fémekben gazdag aszteroida elérését célozza meg. A kisbolygó a kutatók szerint rengeteg vasat és nikkelt tartalmaz, a szakértők a küldetéssel elsősorban azt akarják kideríteni, hogy az égitest egy korábbi, külső kőzetburkát elvesztő protobolygó magja-e.

A 220 kilométer széles kisbolygó a jövőbeli aszteroida-bányászat egyik célpontja lehet, egyes becslések szerint fémtartalma alapján 10 trillió dollárt érhet.

Az űrszonda akkora, mint egy kisbusz, és számos műszerrel van felszerelve, hogy teljes mértékben megértse az aszteroida összetételét, és ezzel együtt az eredetét. A szerkezet hosszú úton megy majd keresztül: 2026 májusában éri el a Marsot, majd a vörös bolygó közelében tett kitérő lendületével a fő aszteroidaöv másik széléig kell eljutnia, ahol a Psyche található. Az űrszonda várhatóan 2029 júliusában éri el az aszteroidát.

Kapcsolódó
Elképesztő összeget érhet ez az aszteroida
2023-ban indulhat a NASA Psyche küldetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik