Tech

Ismét holdra szállhat India 2025-ben

JAXA / LUPEX
JAXA / LUPEX

Újra holdra szállna India 2025-ben, ezúttal Japánnal együttműködve – írja a Space.com. A Japán Űrügynökség (JAXA) és az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) még 2019-ben állapodott meg a közös küldetésről, amelyhez előbbi a rakétát és a holdjárót, utóbbi pedig a leszállóegységet biztosítja majd.

A LUPEX névre keresztelt misszió fő célja az lesz, hogy megállapítsa, mennyi és milyen minőségű víz található a Holdon. Fudzsioka Nacu, a JAXA munkatársa, aki a holdjáró elkészítésén dolgozik azt reméli, hogy műszereik eredményei sokat segíthetnek majd a tartós emberei jelenlét kialakításában az égitesten. Az eszköz képes lesz lefúrni a Hold talajába is, majd elemezni az onnan vett mintákat.

India idén augusztus 23-án írt történelmet azzal, hogy elsőként landolt sikeresen a Hold déli sarkának közelében. Nem sokkal a landolás után működésbe lépett a Pragján nevű holdjáró, amelynek feladata az égitest talajösszetételének vizsgálata, és fagyott víz keresése volt. Kutatása során az eszköz ként és más értékes kémiai elemeket is felfedezett a Holdon.

A holdjárót szeptember elején aztán alvó üzemmódba helyezték, amelyből azóta sem tudták felébreszteni, így könnyen lehet, hogy végleg véget ért a küldetése.

Kapcsolódó
Megérkeztek az első képek a Hold déli sarkáról
És működésbe lépett az indiaiak holdjárója is, hogy elkezdje kutatásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik