Tech

A Lego feladta, hogy újrahasznosított műanyagból legyenek a kockái

Peter Dazeley / Getty Images
Peter Dazeley / Getty Images

A Lego leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét, miután kiderült, hogy az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél – írja az MTI a Financial Times cikkére hivatkozva.

A dán játékgyártó 2020-ban jelentette be, hogy száműzi az építőkockákban jelenleg használt kőolaj-alapú műanyagot a termékek dobozaiból, és tíz éven belül áttér az újrahasznosított és biológiai alapú anyagok teljes körű használatára. A Lego csoport 2021 nyarán mutatta be az újrahasznosított műanyagból készült kocka prototípusát, amely a cég akkori tájékoztatása szerint megfelelt ugyan a Lego szigorú biztonsági és minőségi előírásainak, ám már akkor jelezték, hogy a PET-formula próbagyártásáról csak további tesztelések és fenntarthatóságot elősegítő fejlesztések után fognak döntést hozni.

A kutatások azóta rávilágítottak, hogy a PET-műanyag felhasználásával készülő, új berendezéseket igénylő termék több szén-dioxidot bocsátana a környezetbe. A Lego ezért a PET-formula bevezetése helyett a termékeiben eddig is használt fosszilis alapú műanyag szén-dioxid-kibocsátásának javítására törekszik majd.

Niels Christiansen, a Lego vezérigazgatója reményének adott hangot, hogy a különféle anyagok százainak tesztelését követően végül megtalálják majd a „varázsmatériát” a fenntarthatósági problémák kiküszöbölésére, ám eddig ez még nem történt meg.

Kapcsolódó
Ezer Lego-minifigurát küldtek az űrbe
A vállalat ezzel inspirálná a fiatalokat, hogy fedezzék fel a világűrt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik