Tech

Ősi áradat nyomaira bukkantak a Marson

dima_zel / Getty Images
dima_zel / Getty Images

Egy egykori törmelékár nyomait figyelte meg a NASA Curiosity marsjárója – olvasható az űrhivatal oldalán. A vörös bolygó nagyjából 3 milliárd éve élte utolsó nedves időszakát, ekkor egy hatalmas, sarat és köveket tartalmazó törmelékár zúdult le azon a hegyoldalon, ahol az űreszköz most kutat.

A törmelék egy legyezőszerű formációt, egy úgynevezett hordalékkúpot hozott létre, amelyet aztán a szél magas gerinccé erodált.

A Curiositynek a közelmúltban harmadik próbálkozásra sikerült elérnie a képződményt, ahol 360 fokos felvételt készített.

Az űreszköz augusztus 19-én összesen 136 fotót rögzített, a panorámaképet ezek felhasználásával alkották meg.

A környék meredek terepe eddig megakadályozta, hogy a marsjáró odaérjen a gerinchez, augusztus közepén viszont sikerült kellően közel kerülnie. Ashwin Vasavada, a Jet Propulsion Laboratory és a misszió kutatója szerint háromévnyi próbálkozás után tudták elérni a helyszínt.

A Curiosity 2012-ben landolt a Gale-kráter nevű formációban, az utóbbi években pedig a Mount Sharp nevű hegyen folytatott vizsgálatokat. A rover nagyban hozzájárult a Mars múltjának alaposabb megismeréséhez: bár a bolygó ma kietlen, a távoli múltban sokkal barátságosabb hely volt, ahol az élet is jelen lehetett.

A robot 11 napot töltött a gerincnél. A helyi kőzetek a Mount Sharpról hullottak le, vizsgálatuk segíthet jobban megérteni, hogy milyen anyagok találhatóak magasabban.

Hordalékkúpok egyébként nemcsak a Marson, hanem a Földön is megtalálhatóak. Hogy a vörös bolygón pontosan miként jöttek létre, az egyelőre nem tisztázott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik