Tech

Magyar asztrofotós örökítette meg az új üstököst

Javier Zayas Photography / Getty Images
Javier Zayas Photography / Getty Images

Megörökítette az újonnan felfedezett C/2023 P1 (Nisimura) nevű üstököst egy magyar asztrofotós, Majzik Lionel – olvasható a férfi Facebook-oldalán. Az égitestet 2023. augusztus 12-én fedezte fel Nisimura Hideo, egy japán amatőr csillagász, Majzik Lionelnek pedig szeptember 5-én sikerült lencsevégre kapnia Tápióbicskéről.

Ma hajnalban villás csóvát mutatott az augusztus közepén felfedezett C/2023 P1 (Nishimura)-üstökös. A kométa napról napra fényesebb, de ezzel párhuzamosan egyre kedvezőtlenebb megfigyelési körülmények várhatók.

– írja az asztrofotós bejegyzésében.

Amint lapunk korábban beszámolt róla, az üstökös látszó fényessége szeptember 18-ai napközelsége idején elérheti a három magnitúdót, így akár szabad szemmel is megfigyelhető lenne, ha nem látszana nagyon kis szögtávolságra a Naptól.

A csillagászok szerint a következő néhány napban érdemes próbálkozni a megfigyelésével, amikor még halványabb, de könnyebben észlelhető lesz.

Az üstökös szeptember 13-án lesz a legközelebb a Földhöz, ekkor 127,5 millió kilométer fogja elválasztani bolygónktól.

Szeptemberben nem a Nisimura az egyetlen objektum, amelyet érdemes lehet megfigyelni, ugyanis hat év után újra a Föld közelébe kerül a 103P/Hartley üstökös is. Ennek észlelésével leginkább szeptember 6. és 22. között érdemes próbálkozni.

Kapcsolódó
Magyar fotósé lett a nap képe a NASA-nál
A lenyűgöző fénykép mintegy 3 éven keresztül készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik