Tudomány

Eddig ismeretlen üstökös válhat láthatóvá szeptemberben

Jim Miller / Getty Images
Jim Miller / Getty Images

Az előrejelzések szerint szeptemberben akár szabad szemmel is látható lehet az éjszakai égbolton egy újonnan felfedezett üstökös – írja az MTI a Csillagaszat.hu cikke alapján. A C/2023 P1 (Nisimura) nevű üstököst egy 72 éves japán amatőr csillagász, Nisimura Hideo fedezte fel 2023. augusztus 12-én.

Nagy fényessége számos amatőr csillagásznak tette lehetővé az égitest szemlélését, a sok megfigyelésnek köszönhetően pedig gyorsan sikerült meghatározni a pályáját, ami megerősítette, hogy egy korábban ismeretlen üstökösről van szó.

Az égitest szeptember 18-án lesz napközelben, ekkor a Merkúrnál is közelebb kerül a Naphoz, ami potenciálisan fényes üstököst jelenthet. A kellően sötét, fényszennyezéstől mentes helyekről készített képeken az üstökösnek már halvány csóvája is látszik.

Az objektum látszó fényessége szeptemberi napközelsége idején elérheti a három magnitúdót, így akár szabad szemmel is megfigyelhető lenne, ha nem látszana nagyon kis szögtávolságra a Naptól. Az üstökös ekkor inkább a világosodó, pirkadati égen lesz megfigyelhető. A csillagászok szerint érdemesebb lesz egy héttel a napközelsége előtt, szeptember 10-e körül próbálkozni a megfigyelésével, amikor még halványabb, de könnyebben észlelhető lesz.

Az üstökös szeptember 13-án lesz a legközelebb a Földhöz, ekkor 127,5 millió kilométer fogja elválasztani bolygónktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik