Tech

Kellemetlen tények derültek ki a papír szívószálakról

Richard Drury / Getty Images
Richard Drury / Getty Images

Egyre több helyen tiltják be a műanyag szívószálakat, melynek következményeként Európában már rengetegen hozzászokhattak, a papír- és növényi alapú megoldásokhoz. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy jobban járunk ezzel – írja a hvg.

Egy Egyesült Államokban végzett kutatás szerint ugyanis nagy számban megtalálhatók az örök vegyszerek (PFA) a növényi alapú szívószálakban. Az ilyen örök vegyszerek kémiai kötései a legerősebbek a szerves kémiában, így tehát nemcsak a természetben, az emberi szervezetben is sokáig elraktározódnak.

Ezeket az anyagokat számos egészségügyi problémával hozták már összefüggésbe, például megnövekedett koleszterinszint, pajzsmirigy-rendellenesség, alacsonyabb születési súly és bizonyos daganatos megbetegedések.

Hogy megnézzék, mi a helyzet az európai kínálattal, a Food Additives & Contaminants folyóiratban publikáló belga kutatók 39 különböző márkájú szívószálat vásároltak. Ezek öt anyagból, papírból, bambuszból, üvegből, rozsdamentes acélból és műanyagból készültek. A szívószálakat két körben tesztelték a PFA-anyagok szempontjából, és kiderült, hogy a márkák többsége (69 százalékuk) tartalmazott ilyet.

A bambusz szál 80 százalékában, a műanyag szívószálak 75 százalékában és az üvegből készült eszközök 40 százalékában mutattak ki PFA-t, azonban jó hír lehet, hogy bár ötféle acél szívószálat is megvizsgáltak, egyikben sem volt nyoma ezeknek az anyagoknak. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a PFA-anyagokat vízszigetelés céljából, tudatosan adják hozzá a szívószálakhoz, vagy a jelenlétük szennyeződés eredménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik