Tech

Halálra ítélné a Twittert Elon Musk legújabb zseniális ötlete

Chesnot / Getty Images
Chesnot / Getty Images
A problémára ráadásul a saját közössége hívta fel a milliárdos figyelmét.

Elon Musk az utóbbi időben főleg a Mark Zuckerberggel tervezett ketrecharcát illetően, vagy az X-re átnevezett Twitteren megejtett posztjai kapcsán kerül be a hírekbe. Nincs ez másképp most sem, hiszen a milliárdos a napokban azt tudta válaszolni a Tesla Owners Silicon Valley profil egyik kérdésére, hogy „a blokkolás lehetősége törölve lesz mint funkció, kivéve a privát üzeneteket”.

A blokkolás (block) funkció lényege, hogy a felhasználók letilthatnak más felhasználókat, ami a Twitter / X esetben azt jelenti, hogy a blokkolt profilon keresztül nem láthatók a blokkoló bejegyzései (és fordítva), illetve azokra nem lehet válaszolni, nem lehet lájkolni őket és újraposztolásra sincs lehetőség.

Musk – elsőre teljesen érthetetlen – ötletével csak egyetlen aprócska gond van: a világ két legnagyobb alkalmazásáruházánál, tehát az Apple Store és a Google Play esetében alapfeltétel a közösségi alkalmazásoknál, hogy az applikáció rendelkezzen a blokkolás lehetőségével, hiszen mindkét rendszer szerint a zaklatás elleni védekezés alapvető eszközéről van szó. Ha ez a funkció nem elérhető, akkor az érintett alkalmazás kitiltható az áruházakból, így azokon keresztül nem lenne letölthető a legtöbb okostelefonra – ami könnyen a közösségi szolgáltatás végét jelenthetné.

Ami különösen szép ebben a történetben, hogy ez az extra információ meg is jelenik Elon Musk említett posztja alatt, méghozzá Community Notes funkciónak köszönhetően. Utóbbi lényege, hogy a közösségi platform önkéntes tényellenőrzői bármilyen bejegyzéshez tisztázó, kontextusba helyező, vagy akár álhíreket cáfoló hozzászólásokat és linkeket jelentethetnek meg. Így esett meg, hogy a szolgáltatás tulajdonosának posztja alatt ott a kiegészítés, hogy a blokkolás megszüntetése igen komoly következményekkel járna. Ezek után mondjuk azon sem lepődnénk meg, ha az X-ről a közeljövőben váratlanul eltűnne a Community Notes lehetőség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik