Tech

Épségben értek vissza a Földre a Virgin Galactic első űrturistái

Al Selib / Getty Images
Al Selib / Getty Images

Feljuttatta a világűr határára az első turistákat csütörtökön a Virgin Galactic – írja az MTI az űripari vállalat tulajdonosának, Richard Branson brit milliárdos bejelentése alapján.

A VSS Unity űrrepülőgépen a két pilótán kívül még négy ember utazott, a vállalat egy instruktora és három turista: köztük egy anya, és lánya, akik egy sorsoláson nyertek jegyet a járatra. Az Új-Mexikóból útnak indított jármű 88,51 kilométeres magasságba emelkedett, elérve ezzel a világűr határát. Ott pár percet tartózkodott, az utasok megcsodálhatták a Föld görbületét, és rövid ideig megtapasztalhatták a súlytalanságot is.

A Galactic 02 elnevezésű misszió a vállalat második kereskedelmi járata volt, az elsőt június végén indították. Akkor a fedélzeten nem turisták utaztak, hanem az olasz légierő három kutatója. 

Korábban a Virgin Galactic több tesztrepülést végrehajtott, egyik alkalommal, 2021-ben maga Richard Branson is járt az űrben saját űrhajóján. A cég tervei szerint havonta indítanak majd kereskedelmi járatokat a világűr határára. Eddig már mintegy 800 érdeklődő vásárolt jegyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik