Tech

Sokkal biztonságosabb lesz a Google Chrome

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Rendszeresen lehet hallani a hackerek támadásairól a Google Chrome ellen, azonban a cég új gyakorlata javíthat a helyzeten. A technológiai óriás ugyanis bejelentette, hogy a kéthetenként történő biztonsági frissítések mostantól hetente jelennek majd, ezzel is csökkentve az időt, ami a rosszindulatú szereplők rendelkezésére áll – írja a Bleeping Computer.

Az új ütemterv a Google Chrome 116-os verziójával kezdődött el, ami a napokban jelent meg.

Mint azt a Google jelezte, mielőtt a Chrome-ban megjelenne egy új frissítés, azt a nyílt forráskódú Chromium projektben, és a fejlesztői kiadásokban is letesztelik stabilitási, teljesítménybeli és kompatibilitási szempontból. Ez, a Google szerint szükséges próbaidő azonban lehetővé teszi a hackereknek, hogy a hibákat még azelőtt azonosítsák, hogy a javítások elérnék a Chrome-felhasználók tömegeit.

A kaliforniai vállalat évek óta próbál tenni a visszaélések ellen: sokáig a javítási idő átlagosan 35 nap volt, 2020-ban, a Chrome 77 kiadásával azonban áttértek a kéthetenkénti frissítésre, hogy csökkentsék a veszélyt. Most ezt az időt is lefelezik.

Bár ez egyértelműen jó hír, fontos hangsúlyozni, hogy nem jelent tökéletes megoldást.

A frissítések közötti intervallum csökkentése ugyan megállítja a komplex hibák kiaknázását, az olyan sebezhetőségeknél, amelyekre a hackerek már ismernek eljárást, nem elég hatásos. A bejelentés sajnos csak az asztali böngészőkre érvényes, az Android ökoszisztéma miatt a Google-nek ugyanis sokkal nehezebb a dolga, ha a gyártónként különböző operációs rendszerekre is optimalizálni kell a frissítéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik