Tech

Tíztrillió dollárt érhet ez az aszteroida

24K-Production / Getty Images
24K-Production / Getty Images

A tervek szerint száz napon belül elindítja űreszközét a NASA a 16 Psyche nevű aszteroidához – írja az Insider. Egyes becslések alapján a kisbolygón elérhető nyersanyagok együttesen mintegy tíztrillió dollárt érhetnek.

A NASA Jet Propulsion Laboratory nevű központja kedden közölte, hogy a közelmúltban befejezték a repülési szoftver átfogó tesztelését, és telepítették azt a Psyche nevű űreszközbe. Ezzel elhárult egy kulcsfontosságú akadály, amely miatt nem valósulhatott meg az eredeti, 2022-es felbocsátás.

A mintegy 280 kilométer átmérőjű 16 Psyche nagy mennyiségű aranyat, vasat és nikkelt tartalmazhat.

A NASA 2020-ban kötött megállapodást az Elon Musk-féle SpaceX-szel azzal a céllal, hogy elérjék az objektumot.

Egy 2015-ös amerikai törvény alapján a vállalatoknak joguk van idegen égitestekről nyersanyagokat kinyerniük. Könnyen elképzelhető, hogy az aszteroidabányászat már a mi életünkben valósággá válik. Az érintett kisbolygóövben egyébként további, potenciálisan rendkívül értékes aszteroida is kering.

A NASA természetesen tudományos céllal akarja felkutatni a 16 Psychét, az égitest egyes feltételezések szerint egy protobolygó fennmaradt magja lehet. Az űrhivatal szondája a tervek alapján idén októberben indul el, és hat éven át utazik majd az aszteroidához. Az űreszköz 26 hónapig fogja tanulmányozni az objektumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik