Tech

Hamarosan még az iPhone is bárhol cserélhető akkumulátorral kerül majd a boltokba

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az Európai Uniós jogszabály komoly hatással lesz a közeljövö okostelefonjaira.

2027-től minden gyártónak cserélhető akkumulátorokkal kell ellátnia az Európai Unióban forgalomba kerülő készülékeit, beleértve az okostelefonokat is, köszönhetően annak az elemekről és akkumulátorokról szóló új uniós rendeletnek, amit nemrégiben az Európai Tanács is jóvá hagyott, és a tagállamoknak be kell iktatni a saját törvényeikbe.

A szabályozás elég rendesen felbolygatja a mobilpiacot, hiszen ennek értelmében 2027-re minden – az Unióban forgalomba hozni kívánt – okostelefonba (is) a végfelhasználó által eltávolítható és cserélhető akkumulátornak kell kerülnie. Pont úgy, mint a 90-es évek végén, mikor hazánkban is terjedni kezdtek a mobiltelefonok.

A gyártóknak a következő években muszáj lesz visszafordítani azt a közel két évtizede elindított trendet, hogy a legtöbb okostelefon akkumulátora lényegében csak szervizben cserélhető. Az Európai Unió – ami meglehetősen nagy és fontos piac minden vállalat számára – törvénye jó eséllyel globálisan hoz majd változást, hiszen a cégek számára jelentős plusz költséget jelentene, ha minden 2027-től érkező telefonból két verziót gyártanának: egy cserélhető akkumulátorosat Európába és egy manapság megszokott verziót a világ többi részére.

A gyártóknak mostantól nagyjából három évük van, hogy az elmúlt bő másfél évtized gyakorlattól eltérően olyan telefonokkal álljanak elő, amiknél mindenféle szakértelem nélkül, akár otthon is cserélhető lesz az akkumulátor. Ez nem kis feladat, és minden bizonnyal hatással lesz a közeljövő készülékeinek anyaghasználatára, kialakítására, védettségére és méretére is. A döntés természetesen minden céget érint, így még az Apple is kénytelen lesz olyan iPhone modelleket tervezni, amiknél az energiát biztoító telep bárki számára cserélhető lesz.

És nem ez az első eset, hogy az Európai Unió arra kötelezi a gyártókat, hogy szembemenjenek a már megszokott, részben a saját érdekeiket szolgáló megoldásaikkal. Szintén egy Uniós jogszabálynak köszönhető, hogy hamarosan már az Apple okostelefonjai is USB-C porttal kerülnek majd forgalomba a cég által preferált Lightning csatlakozó helyett.

Kapcsolódó
Jönnek az egységes mobiltöltők az EU-ban
2024-től kötelező lesz az USB-C használata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik