Tech

Nem láttuk jönni: itt a hordozható házimozi rendszer

Sony
Sony
A Sony azt ígéri, hogy mostantól bárhová magunkkal vihetjük a házimozis hangélményt.

Ha azt mondjuk, hogy házimozi, akkor az embernek azonnal egy kanapé, egy hatalmas tévé, és egy több elemből álló hangfalrendszer ugrik be – ami nehezen összeegyeztethető a hordozhatósággal. Ezen változtat most a Sony, ugyanis a cég bejelentette a nem túl fantáziadús nevű HT-AX7 eszközt, ami egy hordozható házimozi rendszer, ami három hangszóró segítségével lehetővé teszi, hogy ne csak a nappaliban, hanem a hálószobában, az erkélyen vagy a legkülönbözőbb terekben is élvezhető legyen az átlagnál jobb hangélmény.

Mindezt a Sony úgy oldotta meg, hogy kapunk egy hagyományos Bluetooth hangszóróra emlékeztető központi modult, ami mellé tartozik két kisebb, poháralátét-szerű egység, amik bárhová lehelyezhetők – de van nekik hely a központi hangszórón is. A gyártó szerint az eszköz aksija akár 30 órás üzemidőt biztosít, a vezeték nélküli kapcsolatról a Bluetooth technológia gondoskodik, és a HT-AX7-nek hála a házimozis hangélmény így már nemcsak tévével, de bármilyen Bluetooth-kapcsolatra képes eszközzel elérhető, így például telefonnal vagy tablettel is.

Sony

A térhatású hangélményt a Sony 360 Spatial Sound Mapping technológia biztosítja: ez a megoldás több fantomhangszórót hoz létre elöl, hátul és felül, így biztosítva a térbeli hangzást a felhasználó számára. A gyártó ígérete szerint a három hangszórónak köszönhetően olyan térhatású hangzás érhető el, mintha egy moziban lennénk – ami meglehetősen erős marketinges túlzásnak tűnik, de végső ítéletet persze csak akkor mondanánk, ha már ki is próbáltuk az eszközt.

Érdekesség továbbá, hogy az eszköz a cég upmixer algoritmusával is rendelkezik, ami képes a sztereó hangzást háromdimenziós térhangzássá alakítani. Az upmixer valós időben elemzi a hangot, és szétválasztja az egyes hangobjektumokat, újra elosztva azokat, hogy jobb hangélményt teremtsen. Agyártó állítja: a hangmező effekt aktiválásával térhatású hangzás tapasztalható, még 2 csatornás, például streaming szolgáltatásokból származó tartalmak esetén is.

Sony

A HT-AX7 idén augusztusban kerül forgalomba, nagyjából 550 eurós áron, ami 200 ezer forint körüli összeget jelent, tehát a hordozható házimozi élményt bizony meg is kell majd fizetni.

Kapcsolódó
A legjobb kütyük, amik kényelmesebbé tették az életünket
Az okostelefon teljesen átalakította a mindennapjainkat, de nem ez az egyetlen meghatározó kütyü, ami kényelmesebbé tette az életünket. Mutatjuk a kedvenceinket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik