Tech

Megjósolhatják a betegségek kialakulását az okosórák

Krongkaew / Getty Images
Krongkaew / Getty Images

Akár hét évvel a beteg előtt észrevehetik a Parkinson-kór tüneteit az okosórák egy új tanulmány szerint – írja a BBC. Már korábban is volt rá példa, hogy egy okosóra megmentette valaki életét, a kutatók szerint ez azonban hamarosan akár mindennapos is lehet.

Mivel ezek az eszközök képesek akár egésznap megfigyelni viselőjük pulzusát és mozgását, ezek alapján képesek lehetnek előre jelezni a kialakulóban lévő betegségeket is.

A vizsgálat során 2013 és 2016 között figyelték a kutatásban résztvevők mozgásának adatait, amelyeket az okosórák rögzítettek, és így képesek voltak megmondani, melyik alanyok lesznek Parkinson-kórosak.

A Parkinson-kór egyik tünete a mozgás lassulása, így az okosórák a viselőjük sétáló sebességének csökkenéséből is tudnak következtetni a betegségre. A szakértők azt remélik, hogy a jövőben kifejlesztenek majd egy olyan megfigyelő alkalmazást ezekre az eszközökre, amely jelzi a viselőjének, ha problémát érzékel. Így akár évekkel korábban segítséghez juthatnak a Parkinson-kórral küzdők, hiszen már a tünetek első feltűnésekor orvoshoz fordulhatnak.

Kapcsolódó
Okosórája mentett meg egy szakadékba zuhant fiút
Nem először jöttek jól vészhelyzetben az Apple kütyüi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik