Tech

Lenyűgöző videó készült a viharokról az űrből

Elen11 / Getty Images
Elen11 / Getty Images

Lenyűgöző videót készített a Meteosat-12 nevű időjárásfigyelő műhold az Európa és Afrika felett dúló viharokról – írja a Space.com. A tavaly decemberben felbocsátott Meteosat-12 sokkal élesebb képeket képes készíteni a Földről, mint korábban bármelyik szatellit.

A műhold 36 000 kilométeres magasságból fotózza bolygónkat, a fényképek pedig rengeteget segítenek az időjárás előrejelzésében. A Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete (EUMETSAT) most először osztott meg a nyilvánossággal olyan felvételeket, amelyeket a Meteosat-12 zivatarokról és villámcsapásokról készített.

A műhold lenyűgöző képeinek segítségével a meteorológusok pontosabban jelezhetik elő a pusztító viharok kialakulását, így a régióban élők felkészülhetnek rájuk és csökkenhet a sebesültek, halálos áldozatok száma.

A szakértők elmondták, a Meteosat-12 villámvadászó műszere 4 kamerával van felszerelve, amelyek másodpercenként 1000 fényképet tudnak készíteni, így minden villámcsapást észrevesznek.

A klímaváltozás hatásai miatt Európában egyre gyakoribban lehetnek a veszélyes zivatarok, árvizek, így az időjárás-előrejelzés pontossága egyre fontosabb lesz a kontinensen élők számára.

Kapcsolódó
Sosem látott részletességű képeket készítettek a Földről
A fantasztikus fotókat az Európai Űrügynökség új műholdja készítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik