Tech

Sosem látott részletességű képeket készítettek a Földről

Nastco / Getty Images
Nastco / Getty Images

Lélegzetelállító fotókat készített bolygónkról az Európai Űrügynökség (ESA) új meteorológiai műholdja – írja a BBC. A Meteosat-12 nevű szatellitet tavaly decemberben bocsátották fel, jelenleg pedig 36 ezer kilométerrel az Egyenlítő felett végzi munkáját.

A Meteostat-12 jelenleg próbaüzemben van, de amint megbizonyosodnak a szakértők, hogy megfelelően működik, a műhold által rögzített adatok a meteorológiai szolgálatokkal is megosztják. Ezen információk segítségével sokkal pontosabban tudják majd előre jelezni az időjárást.

A műhold 10 percenként készít egy képet a bolygónkról, ezeket a fotókat most először osztották meg a nyilvánossággal:

A fent látható rövid videó a Meteostat-12 több ezer fényképéből állt össze, amelyeken hihetetlenül nagy felbontásban láthatók Európa, Afrika és a Közel-Kelet időjárási jelenségei.

Az új szatellit képei sokkal élesebbek, mint korábban bármelyik Földről készült kép, a színei pedig szinte tökéletesek, már-már olyan, mintha saját szemünkkel néznénk bolygónkat az űrből.

A műhold követi a Föld forgását, így mindig ugyanabból a szögből nézi a bolygót, sosem tévesztve szem elől fő célpontját: Európát.

Az ESA tervei szerint 2026-ban egy újabb képalkotó műszer is felbocsátásra kerülhet, amelynek köszönhetően már 2,5 percenkét lesznek képesek fotót készíteni kontinensünkről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik