Tech

Globális krízist okozhatna egy extrém napvihar

rasslava / Getty Images
rasslava / Getty Images

Az elmúlt időszakban a közösségi oldalakon több helyen is felbukkant az állítás, mely szerint egy súlyos napvihar globális internetkiesést okozhatna – írja az Indy100. Mivel manapság az internet a civilizáció fontos eszköze, a szórakozás mellett többek között az ügyintézést is segíti, egy ilyen esemény beláthatatlan következményekkel járna.

Meglepő lehet, de a naptevékenység szélsőséges esetben valóban előidézhetne hasonló katasztrófát.

Korábban már több szakértő is felhívta a közvélemény figyelmét a napviharok veszélyeire. Sangeetha Abdu Jyothi, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem munkatársa 2021-ben például úgy jósolta, hogy tíz éven belül bekövetkezhet egy katasztrofális esemény.

A kutatók régóta tudják, hogy csillagunk aktivitása a Földre és fajunk technológiájára is hathat. A Napból érkező töltött részecskék, amelyek például flerek révén szabadulhatnak fel, a bolygót elérve geomágneses vihart tudnak kialakítani. Az ilyen események képesek károsítani a technológiát, például a műholdakat és az elektromos hálózatokat.

A jelenség nem példa nélküli. A történelem legintenzívebb geomágneses viharát 1859-ben dokumentálták, a Carrington-esemény során több távíróállomás szikrázni kezdett, sőt olyan is akadt, amely kigyulladt.

A naptevékenység egy nagyjából 11 éves ciklust követ, amelynek vannak nyugodtabb és aktívabb periódusai. A jelenlegi csúcsot 2025-ben érhetjük el. A szakértők a pontos folyamatokat nem ismerik, és az űridőjárás előrejelzése sem egyszerű. A NASA folyamatosan figyeli csillagunkat, hogy megismerje működését, ebben segít többek között a Parker Solar Probe nevű űreszköz.

Amennyiben napjainkban következne be egy, a Carrington-eseményhez mérhető geomágneses vihar, annak rendkívül súlyos hatásai lennének az emberiségre. Az esemény miatt világszerte áramszünetek jelentkeznének, ami hónapokig tartó következményekkel járna. A szakértők úgy gondolják, többek között az egészségügyi szolgáltatások és az ellátási láncok is veszélybe kerülnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik