Tech

Szülőket segítő funkciókat kap a Facebook és a Messenger

Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

A Meta évek óta fejleszti a családi központját, amely lehetőséget ad a szülők számára, hogy monitorozzák fiatalkorú gyermekük tevékenységét a Facebookon és a Messengeren. A technológiai vállalat most egy sor újítást mutatott be, amelyek hamarosan Magyarországon is megjelennek majd – írja az Engadget.

A cég szerint az újítások révén a gondviselők hamarosan megtekinthetik, mennyi időt tölt gyermekük az alkalmazásban, betekintést nyerhetnek az adatvédelmi és biztonsági beállításokba, valamint megtekinthetik, hogy ki üzenhet a gyermeküknek, és ki láthatja a történeteiket.

Ezen felül értesítést kaphatnak a tinédzserük névjegyzékének változásairól, valamint a gyermekük adatvédelmi és biztonsági beállításainak bármilyen módosításáról. Amennyiben a gyermek jelent egy felhasználót a Metának, arról is értesítést kaphatnak a szülők, persze csak ha a tinédzser úgy dönt, hogy megosztja velük az információt.

Kevesebb facebookozásra biztatják a tiniket

Az új szülői felügyeleti eszközök mellett a Meta hamarosan értesítést mutat majd a tizenéveseknek, ha már 20 percet töltöttek a Facebookon. Ezzel arra akarják rávenni a tiniket, hogy napi időkorlátot állítsanak be maguknak. Az Instagram esetében is komoly újítás jön: az ujj mozdulatait figyelve arra kérhetik majd a tiniket, ha éjszaka görgetik az idővonalat, hogy zárják be az alkalmazást, és aludjanak. A Meta alkalmazásaiban egyébként könnyen be lehet állítani az időkorlátot: erről az alábbi cikkünkben írtunk.

A vállalatnak van néhány olyan biztonsági frissítése is, amelyek nem a tinédzserekre összpontosítanak. Az elkövetkező hetekben világszerte bevezetik a csendes üzemmódot, amely elnémít minden értesítést és megváltoztatja a felhasználó profiljának állapotát az Instagramon. Emellett jelenleg is tesztelés alatt áll néhány új funkció, amelyek célja, hogy megvédje az Instagram-felhasználókat a nem kívánt privát üzenetektől.

Ennek részeként lehetséges, hogy a felhasználóknak hamarosan meghívót kell majd küldeniük ahhoz, hogy beszélgetésbe kezdjenek valakivel, aki nem követi őket.

A tervek szerint egyszerre csak egy meghívót lehet majd kiküldeni, és nem továbbíthatnak többet, amíg a címzett el nem fogadja a felkérést. Ezek az üzenetkérő meghívók csak szövegesek, így a felhasználók nem tudnak fotókat, videókat vagy hangüzeneteket küldeni olyan felhasználóknak, akikkel nem ismerősök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik