Tech

Gyűlölik a rajongók a Marvel új sorozatának főcímét

Disney / Marvel Studios
Disney / Marvel Studios

Több mint fél év kihagyás után ismét elindult egy új Marvel-sorozat a Disney+-on: a Titkos invázió a Föld népessége közé beszivárgó, alakváltó skrullok köré épít fel egy kémtörténetet. Egyelőre azonban nem a cselekmény miatt beszélnek a sorozatról, hanem azért, mert a Marvel a nagy filmstúdiók történetében először mesterséges intelligenciával generált intrót helyezett a részek elejére – írja a Polygon.

Ali Selim executive producer elmondása szerint a főcím alatt használt képeket a Method Studios tervezte, mesterséges intelligencia segítségével. A cég dolgozott már korábban is Marvel-sorozatokon, most viszont három szakembert, köztük egy MI-technikust is megneveznek a stáblistán. Selim elmondta, nem érti pontosan a technológia működését, viszont szerinte nem megvetendő, hogy a stúdió alkalmazta, ugyanis egyszerűen illett az elképzelés a sorozat tematikájába.

A rajongók ugyanakkor nincsenek elragadtatva: a közösségi médiában van, aki bojkottra szólított fel a sorozattal szemben, de olyan is volt, aki azonnal lemondta a Disney+ előfizetését.

Az ArsTechnica szerint a művészek is felemelték a hangjukat a Marvel meglepő lépése miatt. Christian Ward képregényrajzoló azt írta: „gyomorforgató, hogy a Disney, amely a művészek munkáiból tartja fenn a birodalomát, meglépte ezt.” Jeff Simpson, aki művészként dolgozott a Titkos invázió sorozaton, azt írta:

A sorozat intrója MI által generált. Le vagyok sújtva. Szerintem a mesterséges intelligencia etikátlan, veszélyes és kizárólag a művészek karrierjének felszámolására tervezték.

A mesterséges intelligencia által generált képek jelenleg is komoly viták tárgyát képezik. Ennek oka, hogy a leghíresebb MI-platformok, mint a Stable Diffusion vagy a Midjourney, olyan neurális hálózatokat használnak, amiket a művészek engedélye nélkül megszerzett, lényegében ellopott műalkotások millióin képeztek ki.

Ami igazán ijesztő még, hogy ezek a modellek képesek megtanulni az emberi művészek stílusát is, ami a profi grafikusok megélhetésére is veszélyt jelenthet. Bár zajlanak már perek ezen a téren, precedens értékű ítélet egyelőre nem született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik