Tech

Maradandó károkat okozhat a telefonokban a kánikula

photoschmidt / Getty Images
photoschmidt / Getty Images

Az előre jelzések szerint jövőhéten érkezik Magyarországra a kánikula, ez pedig a számos egyéb kellemetlenség mellett a telefonunknak is rosszat tehet. A BBC cikke szerint a nagy melegben készülékünk processzora könnyen túlmelegedhet, amely a telefon lassabb működéséhez vagy akár leállásához is vezethet.

Az eszköz felmelegedése ráadásul az akkumulátornak sem kedvez, ezért 35 Celsius-fokos hőmérséklet felett sokkal gyorsabban lemerülhet. Az erős napsugárzásnak, magas hőmérsékletnek kitett telefonokon akár maradandó károk is keletkezhetnek, a képernyő például elszíneződhet.

Szerencsére vannak módszerek, amelyekkel elkerülhetjük ezeket a károsodásokat. A legfontosabb természetes az, hogy óvjuk a napfénytől, igyekezzük hűvös helyen tartani. Ha mégis kénytelenek vagyunk a nagy melegben használni készülékünket, kapcsoljuk be az energiatakarékos módot, így lassabban melegszik fel.

Ha úgy érezzük, hogy a telefon már nagyon felforrósodott, kapcsoljuk ki néhány perce, és várjuk meg amíg lehűl, mielőtt újra használnánk.

Hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba semmiképpen ne tegyünk a túlmelegedett telefont, ez ugyanis további károkat okozhat, ha gyorsan akarjuk lehűteni eszközünket, inkább tegyük ventilátor elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik