Tech

Nem vicc: itt a 16K felbontású tévé

Még a 8K-nak sincs semmi értelme, de egy kínai gyártó már előállt a 16K-val.

Napjainkban már a 4K felbontás az alapvetás, amennyiben tévévásárlásra adjuk a fejünket (ennél alacsonyabb felbontással már nem nagyon találni ilyen jellegű kijelzőt), és egy ideje jó pár gyártó kínálatában találunk 8K felbontásra képes modelleket is. Ezek a típusok ugyanakkor nem igazán akarnak elterjedni, aminek az egyik legfőbb oka az lehet, hogy lényegében senki nem kínál tartalmakat ilyen minőségben (se adathordozón, se streamingben). Mindez viszont nem rettentette el a kínai BOE-t, hogy megalkosson egy 16K felbontás megjelenítésére képes, 110 hüvelykes tévét.

A prototípust a SID Display Week 2023 eseményen mutatták be, és hiába nincs sok értelme, a specifikációk azért valahol mégis lenyűgözőek: 15360 x 8640 pixeles felbontés, tehát 132,7 millió képpont, ami a 4K tizenhatszorosa, méghozzá 160 ppi pixelsűrűséggel, ami annyit tesz, hogy szabad szemmel még nagyon közelről sem vehetők ki a képpontok.

A kijelző alapját egy LCD, tehát folyadékkrisztályos panel biztosította, és a 16K-s megjelenítéshez szükséges adatokat 16 display porton keresztül továbbították a tévére. Utóbbi is jelzi, hogy ennek a megoldásnak egyelőre semmi értelme, és a 400 nit fényerő, illetve a 60 Hz-es képfrissítés sem meggyőző, de a BOE legalább elmondhatja magáról, hogy ők már előálltak egy 16K-s kijelzővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik