Tech

Tízezreknek adhat otthont a jövő lebegő városa

N-ARK
N-ARK

A tengerszint emelkedése jelentős problémát okozhat az elkövetkezendő évtizedekben a partmenti nagyvárosokban: New York esetében például évi 1-2 milliméteres süllyedést figyeltek meg nemrégiben a kutatók. Ennek hatására nem kizárt, hogy millióknak kell majd átköltöznie új lakóhelyekre. Ebben segíthet egy távol-keleti startup, ami egy vízen lebegő, önfenntartó várost tervezett meg – írja az Interesting Engineering.

A japán N-ARK vállalat Dogen City elnevezésű úszóvárosa ugyan nem nagy: 1,58 kilométer átmérőjű és 4 kilométer kerületű, de még így is 10 ezer ember állandó elszállásolására lehet alkalmas, a nappal átmenő forgalom pedig akár 30 ezer fő is lehet. A területen egy okosváros kapna helyet, ahol a lakosság egészségügyi állapotát folyamatosan monitoroznák, de a környéken élő szárazföldi területek is itt kaphatnának orvosi ellátást.

N-ARK

Dogen City emellett, az önellátásra összpontosítva városi mezőgazdasági létesítményeket is kapna, amely lehetővé tenné a lakosok számára, hogy maguk termesszék meg azt az élelmiszert, amit elfogyasztanak, így csökkentve a külső erőforrásoktól való függőséget. Ezt elsősorban vertikális farmok használatával érnék el. Az úszó várost megújuló források kombinációjával, többek között napelemekkel és szélturbinákkal működtetnék.

Emellett olyan fejlett vízgazdálkodási rendszerek is megjelenhetnek, amelyek tisztítják és újrahasznosítják a szennyvizet, így biztosítva a fenntartható ellátást.

A dugómentes közlekedést elektromos járművek és autonóm drónok hálózatával érnék el. Ha pedig megszaporodna a népesség, az sem lenne gond, ugyanis a város mesterséges bővítésének is megteremtették a módját. De persze mindannyian láttunk már katasztrófafilmeket, így felmerül a kérdés: nem kell tartani az óceáni viharoktól? Nos, a várost fejlett védelmi technológiával szerelték fel, melynek eredményeként a lakókat egy külső gyűrű védi a cunamiktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik