Tudomány

Szép lassan elsüllyed a világ egyik legnagyobb városa

Egy friss tanulmány alapján felhőkarcolói és egyéb nagy épületei miatt süllyedhet New York – írja a ScienceAlert. A szakértők a város geológiáját modellezték az épületek tömegét figyelembe véve, az eredményeket pedig műholdas adatokkal vetették össze.

Süllyedés a világ számos városánál megfigyelhető, a háttérben különböző tényezők állhatnak, Teherán például a talajvíz csökkenése miatt lehet bajban.

New York esetében évi 1-2 milliméteres süllyedés zajlik, a folyamat a város egyes részein gyorsabb, máshol lassabb.

Úgy tűnik, New Yorkban elsősorban az épületek növekvő tömege okozza a gondot. A jelenség a tengerszint emelkedésének tükrében különösen aggasztó, a város egyre kiszolgáltatottabbá válik.

Alexander Spatari / Getty Images

„A tanulmány célja felhívni a figyelmet arra, hogy minden további, a tengerparton, folyóparton vagy tóparton épített magas épület hozzájárulhat a jövőbeli árvízkockázathoz” – állapította meg Tom Parsons, az Egyesült Államok Földtani Intézetének geológusa és kollégái.

A csapat New York mintegy egymillió épületének össztömegével, nagyjából 764 millió tonnával számolt. Az utakat, járdákat, hidakat, síneket és egyéb struktúrákat nem vették figyelembe, az eredményeket műholdas adatokkal hasonlították össze. Az elemzés kimutatta, hogy az agyagban gazdag talaj és a mesterséges töltés különösen hajlamos a süllyedésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik