Tech

Hatalmas újításokat kapnak az iPhone-tulajok

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az Apple hétfői rendezvényén az új kütyük mellett rengeteg szoftveres újításról is lerántották a leplet.

Június 5-én tartották meg az Apple idei WWDC (Worldwide Developers Conference) rendezvényét, ahol rengeteg újításról rántották le a leplet. Többek között bemutatkozott az Apple első virtuális- és kevert valóság szemüvege, egy új processzorral felszerelt MacBook Air, a Mac Studio új verziója, és az új Mac Pro gépek. A főszerep azonban a szoftveres újításoké volt.

A bejelentés szerint számos új funkcióval szerelik fel az iOS 17 operációs rendszert, amelyből elsőként a bétaverzió mutatkozik be. A végleges verzió bevezetésének időpontjáról egyelőre nem tudni, de az előző évek tapasztalatai szerint valamikor szeptember közepén lehet erre számítani.

A legfontosabb frissítések a kommunikáció területét érintik. A videochatelésre szolgáló FaceTime appban a rendszer bevezetése után lehetőségünk lesz üzenetet hagyni, ha felhívunk valakit, de nem válaszol. Az iMessage egyik legfontosabb új funkciója a biztonságra fókuszál, így ha nem érünk haza egy előre meghatározott időpontra, az alkalmazás üzenetet küld a barátainknak, jelezve, hogy bajba kerülhettünk.

A Messages applikációban sokkal könnyebb lesz konkrét szövegrészekre szűrni, ezen kívül az el nem olvasott üzenetek listája is sokkal átláthatóbb lesz. Jelentős újítás továbbá, hogy a hangüzeneteket is képes lesz szöveggé formálni az app, ha épp nincs időnk meghallgatni azokat – írja a ZDNet.

Nagy fejlesztést ígérnek az autocorrect funkcióban is, ami az Apple szerint ezentúl sokkal pontosabb javaslatokat dob majd fel a felhasználóknak. A gyors fájlmegosztásra szolgáló AirDrop alkalmazást is átszabják, amely egy új, Name Drop funkció segítségével már arra is képes lesz, hogy NFC segítségével megosszuk kapcsolati adatainkat, illetve fotóinkat az iPhone-nal vagy Apple Watch készülékkel rendelkező ismerőseinkkel.

Apple

Bár szinte már egybeforrt az Apple-lel az intelligens asszisztens felébresztésére használt “Hey Siri” megszólítás, ettől is búcsút kell inteni az iOS 17 megjelenésével. Ezt követően ugyanis elég lesz annyit mondani, hogy “Siri”, ráadásul több parancsot is adhatunk majd anélkül, hogy újra és újra fel kelljen kelteni az asszisztenst.

Nagy újításként számoltak be továbbá a StandBy funkcióról is, amelynek segítségével intelligens kijelzővé alakíthatjuk majd az épp nem használt mobilunkat. Ennek hatására töltés közben diavetítésben csodálhatjuk meg a fotóinkat, de akár az időjárási előrejelzéseket és a naptárunkat is átfuthatjuk. A StandBy emellett támogatja az iPhone 14 készülékkel debütált Live Activities funkciót is, amellyel folyamatosan követheted az aktuális sportesemények eredményeit. Ha pedig ez nem lenne elég, egy új app is érkezik, amit naplóírásra használhatnak majd a készülékek tulajdonosai.

Nem minden az iPhone-okról szól

Az új operációs rendszer számos újdonságot tartogat az iPad és az Apple Watch készülékek esetében is. A nagy kijelzős készülékeken az iPadOS 17-tel debütál majd a Health alkalmazás, valamint a PDF-kezelő alkalmazás is jobb felhasználói élményt biztosít majd a gyártó ígérete szerint.

A WatchOS 10 megjelenése után pedig az okosórákon is sokkal több információt láthatunk majd az egészségügyi mutatóinkkal kapcsolatban. Végül a biciklizés és a túrázás közbeni egészségügyi információk is átláthatóbban, és nem mellesleg pontosabban jelennek majd meg.

Kapcsolódó
Vision Pro: ez lehet az Apple legnagyobb dobása az iPhone óta
Végre bemutatkozott az Apple Vision Pro, a régóta pletykált virtuális- és kevert valóság szemüveg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik