Tech

Mágnes lehet a megoldás a depresszióra

Getty Images
Getty Images

Évek óta használnak mágneses impulzusokat a depressziós betegek kezelésére, azonban a hatásmechanizmust sokáig nem ismerték pontosan. Az amerikai Stanford Egyetem kutatói azonban most úgy vélik, megtalálhatták a választ – írja a hvg.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos szaklapban közölt tanulmány szerint a mágneses impulzusok képesek megfordítani a kóros agyi jelek irányát, ezzel enyhítve a súlyos depresszió tüneteit. Mindezt egy új modell használatával tárták fel, melynek részeként nem több héten vagy hónapon át alkalmaztak terápiát (SMT), hanem öt napon keresztül, napi 10 alkalommal stimulálták az agyat (SNT).

A vizsgálatba 33 olyan beteget vontak be, akiknél a hagyományos eszközök már nem segítettek a súlyos depresszió kezelésében.

Közülük 23-an kaptak SNT-kezelést, 10-en pedig olyat, ami csak hasonlított arra, de mágneses impulzusok nem érték őket. Az eredményeket aztán összehasonlították 85 egészséges ember adataival.

Ezek szerint az egészséges embereknél az agy egy bizonyos régiója a test által érzékelt dolgokra reagálva jeleket küld az érzelmeket irányító régiónak, az elülső cinguláris kéregnek. Anish Mitra kutató szerint a szervezet lényegében ez alapján dönti el, hogy hogyan érezze magát. A depressziós betegek nagy részénél azonban ez épp fordítva történik: az elülső cinguláris kéreg küld jeleket az agy anterior insula nevű régiója felé.

Minél súlyosabb a depresszió, annál nagyobb a rossz irányba továbbított jelek aránya.

A szakember szerint ez olyan, mintha az agy már előre eldöntötte volna, hogy hogyan érzi magát, és az összes jelet csak ezen keresztül figyeli. A kezelés hatására azonban egy hét után jó irányba álltak be az agyi jelek, ami egybeesett azzal az időszakkal, amikor a depresszió megszűnt. Mindez arra enged következtetni, hogy sikerült úgy átprogramozni az agyat, hogy olyan legyen, mint az egészséges embereké.

A kutatók kiemelték: nem minden depressziós betegnél megy rossz irányba a jel az agyban, de akiknél igen, azoknak nagy segítség lehet az ilyen típusú kezelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik