Tech

Felgyorsítják az öregedést ezek a tényezők

Moyo Studio / Getty Images
Moyo Studio / Getty Images

A biológiai életkor megnőhet olyan stresszhatások közben, mint a terhesség, a Covid vagy a baleseti műtéti kezelések – írja az MTI egy nemzetközi tanulmány eredményei alapján. A SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársának, Kerepesi Csabának közreműködésével készült tanulmány eredményei szerint ez az öregedés a stresszből való felépülés után visszafordul.

A tudósok korábban úgy gondolták, hogy az élő szervezetek biológiai életkora folyamatosan nő, ugyanakkor mára egyértelművé vált, hogy a biológiai életkor nincs elválaszthatatlanul összekapcsolva a kronológiai életkorral. Az egyének tehát biológiailag idősebbek vagy fiatalabbak lehetnek, mint amennyit kronológiai életkoruk mutat. A biológiai életkort mesterségesintelligencia-alapú, úgynevezett epigenetikai öregedés órák mérik.

A tanulmány eredményei alapján a biológiai öregedés nem egyirányú, fluktuációk is megfigyelhetők benne, a mostani kutatás szerint ráadásul a biológiai öregedés gyakorlatilag visszafordítható.

Az epigenetikai órák által mutatott biológiai életkort többek között betegségek, gyógyszeres kezelés, életmódbeli változások és környezeti hatások is befolyásolhatják. Korábbi kutatások már utaltak arra, hogy lehetnek ingadozások a biológiai életkorban, de egészen mostanáig feltáratlan maradt, hogy milyen események váltják ki ezeket a változásokat és, hogy ezek a változások visszafordíthatóak-e.

Most azonban fény derült arra, hogy átmeneti változásokat okozhatnak például nagyobb műtétek, de a terhesség és a súlyos Covid is hatással lehet a biológiai életkorunkra. Ez a növekedés azonban visszafordul, és a biológiai életkor néhány napon belül visszaáll a kiindulási szintre. A Cell Metabolism című tudományos folyóiratban megjelent kutatás a résztvevők szerint eddig nem ismert dinamizmusokat tárt fel az öregedés ütemében, amelyek új irányokat nyithatnak meg az öregedés és megfiatalodás kutatásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik