Tech

Egy autó is áldozatául esett a SpaceX rakétájának

Patrick T. Fallon / AFP
Patrick T. Fallon / AFP

A tegnapi napon történelmi felbocsátásra került sor, amikor is a SpaceX Starship rakétája rekordteljesítményű tolóerővel emelkedett a magasba. Azonban ahogy az a próbarepülés előtt már várható volt, a rakéta nem sokkal az indítás után felrobbant.

A világ eddigi legerősebb rakétája elképesztő füstfelhővel terítette be a texasi Boca Chicában található indítóállomás környékét, a lökéshullám pedig még egy autóban is komoly kárt tett – írja a Gizmodo. A LabPadre egy kamerával rögzítette a felbocsátás pillanatait, igencsak közel az indítóállomáshoz. A toronyhoz lévő kamerát távolról ellenőrizték, mivel biztonsági okokból mindenkinek el kellett hagyni a területet.

A videón az látható, hogy a füstfelhő lökéshulláma kavicsokat és megtermett köveket is a magasba emelt, amelyek kis túlzással gépágyúként lyuggatták szét az otthagyott kisbuszt. 

A Starship hordozórakétáján egyébként 33 Raptor 2-es hajtómű kapott helyet, ebből a felvételek alapján nagyjából három olyan volt, ami nem gyulladt be a felszálláskor. Ám mivel a többi hajtómű egyesével is több mint 2 meganewton erőt generál. A harminc hajtómű tehát a becslések szerint nagyjából 60 meganewtonnal emelte a magasba a 142 méter magas rakétát.

A SpaceX földi személyzete most átvizsgálja a környező területeket, valamint az indítótornyot is, hogy milyen hatással volt azokra a felbocsátás. Szerencsére úgy tűnik, hogy a SpaceX Starhopperje – a Starship fejlesztéséhez használt tesztjármű – túlélte a kilövést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik