Tech

A lánya hangján megszólaló mesterséges intelligenciával zsaroltak egy nőt

Getty Images
Getty Images
A gép által életre keltett hang olyan hiteles volt, hogy a nőben fel sem merült a csalás lehetősége.

Ijesztő történetet osztott meg a WYKT magazinnal az amerikai Jennifer DeStefano: egy nap telefonhívást kapott, hogy elrabolták a 15 éves lányát, és a vonal másik végén megszólaló férfi azzal fenyegette meg, hogy a gyereket Mexikóba viszik, ha a nő nem fizeti ki az egymillió dolláros váltságdíjat. A hajmeresztő rész persze csak ezután következett, hiszen Jennifer a telefonban a saját lánya hangját is visszahallotta, aki sírva azt hajtogatta, hogy „Anya, hibát követtem el”.

A bűnözők pechjére a nő lánya a hívás idején otthon tartózkodott, és az esetet követően kiderült, hogy az állítólagos emberrablók mesterséges intelligencia segítségével klónozták a lány hangját (a Microsoftnak már van ilyen programja), ami Jennifer elmondása szerint annyira élethűre sikeredett, hogy meghallva egy pillanatig sem kételkedett benne, hogy nem a saját gyermekét hallja.

Bár az ügy szerencsésen végződött, a hatóságok egyelőre nem tudták felderíteni, ki állhatott a hívás mögött. Annyi biztos, hogy a csalók egy nemzetközi számot használtak, ahonnan valószínűleg naponta többször bonyolítanak hasonló csalásokat – pont úgy, mint amikor az ember banki adatait próbálják megszerezni bűnözők magukat a pénzintézetek alkalmazottainak kiadva.

Az eset kapcsán Dan Mayo, az FBI különleges ügynöke úgy nyilatkozott, hogy az emberek csak úgy védekezhetnek az ilyen, a technológia legújabb vívmányait bevető csalások ellen, ha odafigyelnek arra, hogy mit osztanak meg az interneten. A szakember szerint, minél jelentősebb valakinek az online jelenléte, annál könnyebb visszaélni nemcsak a képmásával, de akár a hangjával is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik