Tech

Kék örvény jelent meg Alaszka egén

Daniel A. Leifheit / Getty Images
Daniel A. Leifheit / Getty Images

Különös, halvány, kék spirál tűnt fel néhány percre az alaszkai égbolton helyi idő szerint szombat hajnalban, miközben az északi fény is látszott – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva.

A jelenség oka a három órával korábban Kaliforniából felbocsátott SpaceX-rakétából kiengedett felesleges hajtóanyag volt.

Don Hampton, a Fairbanksi Alaszkai Egyetem Geofizikai Intézetének asztrofizikusa szerint időnként a rakéták visznek magukkal olyan üzemanyagot, amelyet ki kell dobniuk. Amikor nagy magasságban bocsátják ki, az anyag megfagy, és ha mindez napfényben történik, amikor a Föld felszínén még sötét van, akkor lentről nézve a jelenség egy nagy felhőnek, néha örvénynek tűnik.

Noha a jelenség nem gyakori, Hampton háromszor is látott már hasonlót. Intézetének a teljes égboltot figyelő kamerái rögzítették az örvény kialakulását, majd a gyorsított felvételt közzétették a közösségi oldalakon. Az északi fényt figyelemmel kísérő fotósok közül is sokan megmutatták képeiket.

A SpaceX rakétája helyi idő szerint péntek éjjel indult el a kaliforniai Vandenberg támaszpontról, nagyjából 25 műholddal, köztük egy magyar űreszközzel a fedélzetén. Mivel úgynevezett poláris indítás történt, Alaszka jó részén látni lehetett.

Januárban Hawaii felett figyeltek meg hasonló spirált, a Mauna Kea csúcsán, a japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium Subaru teleszkópja rögzítette az éjszakai égbolton áthaladó örvényt. Szakértők szerint akkor egy Floridában felbocsátott, katonai műholdakat szállító SpaceX-rakéta üzemanyaga okozta a jelenséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik