Tech

Elon Musk szerint túl liberális a ChatGPT

A mesterséges intelligencia (MI) emberiségre gyakorolt veszélyeire hívta fel a figyelmet Elon Musk, egyben bejelentette, hogy a szerinte baloldali-liberális irányban elfogult ChatGPT alternatívájaként létrehozza saját MI-platformját – írja az MTI. A Twitter és a Tesla milliárdos tulajdonosa és vezetője Tucker Carlson, a Fox News munkatársának hétfő esti műsorában kifejtette: a TruthGPT névre keresztelt alternatív mesterséges intelligencia „minden eszközével az igazság megismerésére és a világegyetem természetének megértésére törekeszik majd”.

Musk úgy véli, hogy az emberiség megértésre törekvő MI-t kisebb valószínűséggel foglalkoztatná fajunk elpusztítása.

A milliárdos kiemelte, aggódik amiatt, hogy a ChatGPT-t arra tanítják, hogy politikailag korrekt legyen.

Az interjúban Musk aláhúzta a mesterséges intelligencia szabályozásának fontosságát, hozzátéve, hogy nagy rajongója az MI-platformoknak, de szerinte veszélyesebbek, mint az autók vagy a rakéták, mert megvan bennük a képesség az emberiség elpusztítására.

Mindeközben egy nevadai cégbírósági bejegyzés szerint Musk X.AI néven új vállalatot alapított. Az illetékes hatóság hivatali honlapja szerint az X.AI-t március 9-én hozták létre, a vállalat igazgatói posztját Musk tölti be, a cég titkára pedig Jared Birchall, aki a vállalkozó egyik legközelebbi tanácsadója.

JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Elon Musk évek óta markáns véleményt fogalmaz meg a mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatban, és úgy gondolja, más technológiai nagyvállalatok vezetői, mint Mark Zuckerberg és Bill Gates csak korlátozott tudással rendelkeznek ezen a területen. Musk már a megalapításakor befektetett a ChatGPT-t üzemeltető OpenAI nevű startupba, és a nonprofit kutatólaboratórium 2015-ös megalapításakor a vállalat igazgatótanácsának társelnöke lett, három év múlva, 2018 elején azonban lemondott a posztjáról. „Én találtam ki a nevet és a koncepciót” – szögezte le a hétfői interjúban, hozzátéve, hogy az OpenAI ma a Microsofttal szoros együttműködésben végzi tevékenységét, de már nem nonprofit, hanem piaci alapon.

A milliárdos a beszélgetés során röviden kitért az OpenAI-tól történt 2019-es távozására is. Szerinte a Teslánál zajló mérnöki fejlesztési problémákra kellett összpontosítania, de elismerte, hogy a távozásában szerepe volt az OpenAI vezetői és a közte lévő véleménykülönbségeknek is. „A Tesla és az OpenAI részben ugyanazokat az embereket próbálta felvenni, én pedig nem értettem egyet néhány dologgal, amit az OpenAI vezetése akart” – írta Musk korábban a Twitteren anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

Musk az elmúlt időszakban egyre közelebb került az amerikai szélsőjobboldalhoz. Miközben a szólászszabadság élharcosának igyekszik mutatni magát, éppen ő hallgattatja el a vele kritikus hangokat, az újságírói megkereséseket pedig finoman szólva furcsa módon kezeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik