Tech

Van, ahol tényleg betiltják a TikTokot

Montana lett az első amerikai állam, amelyben jogszabályt fogadtak el a TikTok személyes eszközökön való használatának tiltásáról – írja a BBC. A törvény egyelőre tervezet, a montanai kormányzónak is alá kell írnia, hogy életbe lépjen.

A kínai közösségi oldal ellen egy ideje fontolgatnak lépéseket az Egyesült Államokban és más országokban, a helyzetet a közelmúltban átfogó cikkben mutattuk be. A kínai ByteDance-hez tartozó TikTokot többször is megvádolták azzal, hogy a felhasználókról gyűjtött adatokkal nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Amennyiben Greg Gianforte kormányzó aláírja az új törvénytervezetet, a jogszabály 2024 januárjában léphet életbe.

Elképzelhető, hogy elfogadás esetén a ByteDance jogi úton fogja megtámadni a törvényt.

Stanislav Kogiku / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Az SB 419 jelű javaslatot 54-43 arányban fogadták el, a tervezet számos, a TikTokkal kapcsolatos aggályra hivatkozik, többek között a kínai kormány állítólagos megfigyelésére, illetve az app fiatalokra gyakorolt hatására. A jogszabály értelmében az alkalmazásboltokban a jövőben nem lehet elérhető a TikTokot, de nem tiltják az app használatát azoknak, akik már korábban letöltötték azt.

Az előírás megsértése akár 10 ezer dolláros (mintegy 3,3 millió forintos) bírsággal is járhat, a büntetések nem az egyéni felhasználókra, hanem vállalatokra vonatkoznak. Mivel a republikánus Gianforte korábban maga tiltotta meg, hogy a kormányzati alkalmazottak használják az alkalmazást, feltételezhető, hogy alá fogja írni a tervezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik