Az emberiség régóta küzd a túlzott alkoholfogyasztás után jelentkező másnapossággal, azonban a népi praktikákon túl nem sikerült egyelőre valódi, univerzális megoldást találni. A Kínai Tudományos Akadémia szakemberei azonban most létrehoztak egy olyan baktériumot, ami egy speciális enzimet termelve gyorsabban lebontja az alkoholt – írja a Gizmodo.
A Microbiology Spectrum szaklapban megjelent tanulmány szerint komoly mennyiségű alkoholfogyasztás esetén a máj kevésbé mérgező melléktermékekre bontja az alkoholt az alkohol-dehidrogenáz nevű enzimekkel. Az ADH1B kapcsán már korábban felmerült, hogy különösen erős az alkohol lebontásában, ezt azonban génterápiával eddig nem tudták emberekben előállítani, teszi hozzá a hvg.
A kutatók ezért inkább a lactococcus lactis nevű baktérium egy különleges változatát alkották meg genetikai úton. Ezt sajtok készítéséhez is használják, de probiotikumként is ismert. A baktériumról kiderült, hogy ADH1B-t termel, így azt egy, a gyomorsavnak ellenálló kapszulába töltötték. Az egereken végzett kísérlet során néhány egyednek az alkoholfogyasztás előtt adtak a probiotikumból.
Örvendetes eredmény továbbá, hogy az enzim hatására a máj is kevésbé károsodott. A csapat szerint a genetikailag módosított probiotikumoknak más felhasználási módjai is lehetnek, ezt azonban csak további tesztelés után fogják tudni megállapítani.