Tech

Előőrsöt építene Oroszország az űrben

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az új, orosz űrállomás Oroszország előőrse lesz a világűrben – írja az MTI. Április 12-én, Jurij Gagarin történelmi missziójára emlékezve tartják meg az űrhajózás napját, ez alkalomból Putyin a Kremlben megrendezett ünnepségen mondott beszédet.

Szuverén űrrendszereket és egy újgenerációs komponensbázist kell létrehoznunk, meg kell terveznünk az orosz orbitális állomást, amely hazánk előőrsévé válik, és az űr tanulmányozását és felfedezését szolgálja

– mondta Putyin.

Az orosz elnök méltatta, hogy a közelmúlt történetében először hajtottak végre száz egymást követő balesetmentes felbocsátást, ami szerinte jó mutatója az orosz űripar magabiztos talpra állásának. Egyúttal sürgette, hogy Oroszország kezdje meg futószalagon gyártani a különböző feladatokra szánt saját műholdakat.

Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP

Az orosz űrhajózás feladataként nevezte meg a bolygóközi küldetéseket, amelyeket a holdprogram újraindításával kell elkezdeni. Emellett elismerően szólt az ünnepség keretében bemutatott, a világűrben forgatott Vizov (Kihívás) című filmről. „Mi vagyunk az elsők, akik egy egészestés játékfilmet forgattunk egy űreszköz fedélzetén. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett a film elkészítésében. Ez egy egyedülálló esemény a világ filmművészete számára” – emelte ki.

Röviddel az ünnepség előtt Putyin találkozott Jurij Boriszovval, az állami űrügynökség, a Roszkozmosz vezetőjével. A megbeszélésen egyebek között elmondta, hogy az orosz kormány idén 251 milliárd rubelt tervez az ágazatra fordítani, szemben a 2022-es 224 milliárd rubellel.

Oroszország űrbéli szerepe messze nem olyan meghatározó, mint a szovjet időkben, finanszírozásban és technológiailag is komoly a lemaradás. Az új, 21. századi űrverseny már inkább Amerika és Kína között zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik