Tech

Ismétlődő rádiójelek érkeztek egy közeli, Föld-szerű bolygótól

Egy friss tanulmányban a szerzők arról számolnak be, hogy egy Föld nagyságú kőzetbolygóhoz sikerült visszakövetniük egy ismétlődő rádiójelet – írja a ScienceAlert. Bár a laikus úgy hiheti, ez valamilyen idegen civilizációra utal, erről valójában szó sincs, a felfedezés viszont így is izgalmas.

Úgy tűnik, az érintett égitestnek van mágneses mezeje, ami mai tudásunk szerint elengedhetetlen az élet számára.

Az YZ Ceti b jelű objektum egy vörös törpe körül kering csillagászati szempontból igen közel, mindössze 12 fényévre.

Joe Pesce, az Amerikai Tudományos Alapítvány Nemzeti Rádiócsillagászati ​​Obszervatóriumának munkatársa és a csapat tagja szerint a Naprendszeren kívüli, potenciálisan lakható bolygók keresésében a kulcs az, hogy a Föld-szerű égitesteknek van-e mágneses mezejük. A friss eredmények alapján az YZ Ceti b valószínűleg bír ilyen térrel, a felfedezés pedig módszert biztosíthat a hasonló vizsgálatokhoz.

A mágneses mező meggátolja, hogy elillanjon az adott bolygó légköre, emellett az űr veszélyes sugárzásával szemben is véd. Hogy ez a láthatatlan pajzs mennyire fontos, azt a Mars esete bizonyítja: az égitest ekkor sokkal barátságosabb világ lehetett, mágneses tere elvesztése után viszont kietlenné vált.

Feifei Cui-Paoluzzo / Getty Images

Noha mágneses mezőt észleltek már nagyobb Naprendszeren kívüli bolygóknál, úgynevezett exobolygóknál, a kisebb égitesteknél nem egyszerű a detektálás. Pesce és társai úgy vélik, hogy az ismétlődő rádiójelek jelenthetik a kulcsot a kimutatásban, ezeket az adott bolygó mágneses terének és a közeli csillagnak az interakciói alakíthatják ki. A jeleket az új-mexikói Karl G. Jansky Very Large Array fogta.

A YZ Ceti b esetében érdemes kiemelni, hogy hiába van védőpajzsa, olyan közel kering csillagához, hogy valószínűleg nincs rajta élet. A friss adatok ennek ellenére hozzájárulhatnak a további kereséshez, de így is újabb megfigyelésekre lesz szükség annak egyértelmű bizonyításához, hogy a rádiójeleket valóban a mágneses tér hozza létre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik