Tech

Gyorsabban öregszik az, aki mentális betegséggel küzd

eclipse_images / Getty Images
eclipse_images / Getty Images

Fény derülhetett arra, hogy a mentális problémákkal küzdő emberek jellemzően miért élnek rövidebb ideig, és miért alakulnak ki náluk gyakrabban életkorral járó betegségek, mint az átlagnépességben. Egy, az Európai Pszichiátriai Kongresszuson bemutatott tanulmány szerint ennek okai a páciensek vérében keresendő – írja az Interesting Engineering.

A londoni King’s College munkatársai az UK Biobank 110 ezer személy 168 véranyagcseretermékére vonatkozó adatot vizsgáltak meg. Ezeket összekapcsolták az emberek mentális betegségekkel kapcsolatos előzményeivel, és felfedezték, hogy azok, akiknek mentális zavaruk volt, idősebb anyagcsere-profillal rendelkeztek, mint ahogyan az életkoruk alapján várható lett volna.

A bipoláris zavarban szenvedők ezen indikátorok szerint 2 évvel idősebbek, mint amit az életkoruk mutat.

A közlemény szerint a mentális betegségekben szenvedők jellemzően rövidebb ideig élnek és rosszabb az egészségi állapotuk, mint a lakosságé. A rossz mentális egészséggel rendelkező emberek gyakran mutatnak fokozott hajlamot olyan betegségekre is, mint a cukorbetegség és a szívbetegség, amelyek az életkor előrehaladtával rosszabbodnak – teszi hozzá Dr. Julian Mutz kutatásvezető.

A szakértő szerint a mentális problémákkal küzdő emberek és az általános lakosság egészségi állapota, illetve várható élettartama közötti különbséget nem lehet teljes mértékben ezzel magyarázni, a felgyorsult biológiai öregedés azonban jelentős tényező lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik