Tech

Minimum 5 év jótállást akar az EU a háztartási gépekre

Getty Images
Getty Images
Akár 10 évig is biztosított lehet egyes termékek javítása.

A tartós fogyasztási cikkek, elsősorban háztartási gépek tartós használatát célozza az Európai Bizottság azon tervezete, ami többek között kötelezné a gyártókat, hogy legalább 5, maximum 10 évig tartó időszakban biztosítsák az eladott termékek javíthatóságát – írja a HWSW.

A Bizottság szerint így érhető el, hogy az egyre rövidebb csereciklusa kitolódjon, elősegítve az e-hulladék csökkenését, ezzel fenntarthatóbbá téve a szegmens működését.

Az új tervezet értelmében az eladóknak (illetve gyártóknak) a jótállási, illetve a szavatossági időszak alatt kötelező lesz javítani a termékeket, kivéve, ha ennek költsége magasabb, mint a termék kicserélése.

A tervezet újdonsága, hogy a kétéves szavatossági időszak után is kötelezné egyes termékkörök gyártóit arra, hogy biztosítsák a javítást a vásárlástól számított minimum öt, maximum tízéves jogvesztő határidőig. Ilyen termékek többek közt a hűtők, mosógépek, porszívók, televíziók, de az EU mérlegeli, hogy a kötelezettség az okostelefonokra és tabletekre is kiterjedjen.

Az Európai Bizottság emellett egy olyan, online felület létrehozását is előírná, ahol könnyedén kereshetővé válhatnak a lokális javítószolgálatok, szervizek, illetve transzparens módon összehasonlítható azok árazása. A Bizottság szerint mindez növelheti a szervizszolgáltatások közti versenyt, ami végeredményben az árak csökkenésében testesülhet meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik