Tech

Bemutatták a ChatGPT kínai kihívóját

Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

Teljesen megváltozott a technológiai szektor, miután tavaly novemberben az OpenAI bemutatta a ChatGPT-t. Azóta az összes nagyobb vállalat egy fejlett nyelvi modell megalkotásán dolgozik, vagy épp az amerikai cég modelljét integrálja saját alkalmazásaiba.

Kínában viszont korán lépett az állampárt: betiltották a szoftver használatát, és megsürgették a hazai techcégeket, hogy minél előbb álljanak elő a konkurens termékkel. Ennek március közepén meg is lett az eredménye: a kínai technológiai óriás, a Baidu bemutatta az Ernie névre hallgató szoftverét – írja az Interesting Engineering.

Az Ernie (Enhanced Representation through Knowledge Integration) botot a ChatGPT-hez hasonlóan különböző feladatok elvégzésére, így matematikai feladatok megoldására, versek írására, valamint képek és videók készítésére hozták létre. Ezt a fejlesztést beépítik majd a Baidu keresőjébe is, amelyhez március 16-tól már hozzáférhetnek azok, akik kapnak speciális meghívót.

A bemutatóban öt rövid videó kapott helyet. A program válaszolt a népszerű A háromtest-probléma című könyvvel kapcsolatos kérdésekre, összefoglalta annak történetét, de matematikai számításokat is végzett, és még a szecsuáni dialektust is szemléltette a program.

A bejelentést követően a technológiai óriás hongkongi tőzsdén jegyzett részvényei mégis 10 százalékot estek, ami azt mutatja, sokan nem voltak elégedettek a fejlesztéssel. Az elsősorban keresőmotorjáról ismert kínai vállalat csak februárban jelentette be a mélytanulással edzett programját, így a Google-höz hasonlóan elsietve mutatta be a prototípust. Robin Li, a Baidu vezérigazgatója elmondta, erre azért volt szükség, mert a piac nem tűri a késlekedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik