Tech

Takarítórobotot küldhetnek az űrbe

European Space Agency / ClearSpace
European Space Agency / ClearSpace

Sikeresen abszolválta az Európai Űrügynökség (ESA) első nagyobb ellenőrzését a ClearSpace svájci űrkutatási vállalat négykarú robotműholdja, amelynek célja, hogy megtisztítsa a Föld körüli pályát a több évtizede ott keringő űrszeméttől – írja a Gizmodo.

A vállalat koncepciós terve tavaly októberben esett át az első komolyabb ellenőrzésen, most pedig zöld utat is kapott az ESA-tól. A jóváhagyás után a ClearSpace hamarosan megkezdi a tervek véglegesítését, a berendezések biztosítását és az eszköz megépítését, ami várhatóan könnyedén elkészül majd a 2026-ra tervezett indításig.

A műhold képességeit a tervek szerint úgy demonstrálják majd, hogy a Föld felszíne fölött több mint 800 kilométerre keringő, Vespa elnevezésű hasznosteher adapter felső fokozatát. Ezt az Európai Űrügynökség Vega rakétája hagyta hátra még 2013-ban.

A ClearSpace-1 elnevezésű eszköz a tervek szerint megragadja majd az útjába kerülő űrszemetet, és a Föld légkörébe küldi azt, hogy elégjen.

Az Európai Űrügynökség még 2019 szeptemberében írta alá a szerződést a svájci céggel, mintegy 86,2 millió euró (32,8 milliárd forint) értékben. Az eredeti tervek szerint az eszköz 2025-ben kezdte volt meg űrbéli működését, azonban a kísérletet egy évvel eltolták.

Nem ez az egyetlen hasonló projekt, amit az Űrügynökség megtámogatott: a Drag Augmentation Deorbiting System (ADEO) fékezővitorla szintén tisztítási feladatokat látna el Föld körüli pályán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik