Tech

Létezhet olyan bolygó, mint ahol Darth Vader született?

MGA / Science Photo Library via AFP
MGA / Science Photo Library via AFP

George Lucas 1977-ben bemutatta a világnak a Star Wars-filmek első bolygóját, a Tatooine-t, amelyen Luke Skywalker a távolba meredve dupla naplementét nézhetett végig, mielőtt eldöntötte, jedi lovag lesz. A tudományos élet szereplői azóta azon tanakodnak, vajon alkalmas lehet-e az életre egy ehhez hasonló bolygó a valóságban.

Az Amerikai Csillagászati Társaság nemrég megrendezett konferenciáján Michael Pedowitz és Dr. Mariah MacDonald kutatók mutatták be erről szóló szimulációjukat. Eszerint a szokványos kettős rendszerek legtöbbször olyan távol vannak egymástól, hogy a kizárólag egy csillag körül keringő bolygó életfeltételei optimálisak. Azonban azon bolygók esetében, amelyek két csillag körül kering egyszerre, már más a helyzet – írja az IFLScience.

Ez esetben ugyanis sokkal nehezebb stabil pályán maradnia egy égitestnek, mint egyetlen csillag körül. Ha az adott bolygó el is tudná kerülni, hogy összetalálkozzon valamely égitesttel, és elpusztuljon, a szélsőséges hőmérséklet-ingadozás lehetetlenné tenné a biztonságos életet a bolygó felszínén.

A páros által modellezett bolygók kétharmada vagy túl forró, vagy túl hideg volt ahhoz, hogy a felszínükön folyékony víz legyen a teljes pálya során.

A lehetséges bolygók 15 százalékán viszont az idő 80 százalékában életre alkalmas volt a hőmérséklet. A fennmaradó idő pedig nem kizárt, hogy átvészelhető lenne a felszín alatt. A kutatás során azzal nem számoltak, mi van ha óceán, vagy légkör alakul ki egy adott bolygón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik