Tech

Hátborzongató hangokat ad ki a Golden Gate híd

Coyright Roy Prasad / Getty Images
Coyright Roy Prasad / Getty Images

Furcsa zajokat adott ki az utóbbi időszakban a San Francisco-öbölben található Golden Gate híd – írja az IFLScience.

Az erős szélben a világhírű építmény aggasztóan csikorog és zúg.

A jelenségről egy Twitter-felhasználó osztott meg videót, ezen az hallható, hogy mi érzékelhető a zajból egy, a hídon áthaladó autóban. A csikorgás az átkelők számára hátborzongató lehet, a környék lakóinak pedig kifejezetten zavaró.

A zaj hátterében egy 2020-as felújítás állhat, ekkor növelték a struktúra széllel szembeni ellenállóságát. A hídhoz egy olyan, részben az öngyilkosságokat gátló korlátot is adtak, amelynek fémlécei a korábbiaknál vékonyabbak. Hamar kiderült, hogy a nyugati, legalább 35,4 kilométer per órás szelek mély zúgást, míg a minimum 43,5 kilométer per órás légmozgások magas hangot idéznek elő a felújítás következtében. A mély zaj különösen messzire elhallatszik, és meglehetősen gyakori.

A mérnökök gyorsan elkezdtek dolgozni a probléma megoldásán: a korlátot szélcsatornába helyezték, hogy jobban megértsék a zaj okát. Végül úgy döntöttek, U alakú kapcsokat kell helyezni az egyes lécek végeire, ezzel ugyanis 75 százalékkal csökkenthetik a zúgást. Így már csak a kifejezetten erős, legalább 101,4 kilométer per órás szelek okozhatnak gondot.

A fejlesztés nem lesz olcsó, 450 ezer dollárba, azaz mintegy 165 millió forintba kerülhet. A telepítést 2023 első felében végezhetik el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik