Tech

Történelmi pert kaptak a nyakukba a képalkotó programok készítői

Getty Images / Pitipothivichit
Getty Images / Pitipothivichit

Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb felháborodás alakult ki alkotói közösségekben a képalkotó mesterséges intelligenciák térnyerése ellen. A programok ugyanis sokszor engedély nélkül használják fel művészek, hírügynökségek fotóit. A napokban azonban történelmi lépésre szánta el magát a Getty Images médiavállalat: a szerzői jogok megsértése miatt pert indított a Stability AI ellen, akik a népszerű Stable Diffusion képalkotó MI mögött állnak – írja a Verge.

A stockfotóiról ismert cég sajtóközleményében azt állítja, azért fordult a brit bírósághoz, mert a Stability AI jogtalanul másolt és dolgozott fel több millió szerzői jogvédelem alatt álló képet a szoftvere betanításához. A cég szerint aggasztó, hogy a Stability AI úgy termelhet profitot, hogy mások szellemi tulajdonát használja engedély vagy ellenszolgáltatás nélkül.

Az ügy precedens értékű lehet, ugyanis ez az első fajsúlyos per egy mesterséges intelligencia alapú, képalkotó programot üzemeltető vállalat ellen. Az AI-cégek álláspontja szerint gyakorlatuk nem megy szembe a törvényekkel, például az amerikai Fair-Use-doktrínával, az ugyanis kimondja, hogy bizonyos esetekben védett anyag is felhasználható, ha az a közoktatás vagy az egyéni kreativitás érdekeit szolgálja.

A jogtulajdonosok többsége azonban nem ért egyet ezzel az érveléssel, és szerintük ez a tevékenység a szerzői jogok megsértésével egyenlő.

A jogi szakértők egyelőre megosztottak a kérdésben, így a legegyértelműbb megoldás az lehet, ha a bíróság mond ítéletet.

A Getty Images vezérigazgatója, Craig Peters szerint a generatív MI jelenlegi jogi helyzete a digitális zene megjelenésének időszakához hasonlítható, amikor a Napster és más egyéb cégek népszerű, de illegális szolgáltatásokat kínáltak, mielőtt sikerült megállapodásokat kötni a licenctulajdonosokkal, a zenei kiadókkal. A cég jelezte, a per kapcsán nem a pénzügyi kártérítés a céljuk, hanem egy új jogi status quo létrehozása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik