Tech

Átverésekhez is használhatják ezt a népszerű programot

Atstock Productions / Getty Images
Atstock Productions / Getty Images

Hatalmas sikernek örvend az OpenAI vállalat által novemberben bemutatott ChatGPT elnevezésű chatbot. A mesterséges intelligencián alapuló természetes nyelvi feldolgozó eszközzel már közel emberi beszélgetéseket folytathatunk, ám sokan inkább dolgozatok, e-mailek, dalszövegek vagy akár kódok írására használják a programot.

Ahogy az lenni szokott, a fejlett eszközöket persze a rosszindulatú szereplők is felfedezték maguknak, és vannak, akik már vírusok megírására használják a chatbotot – írja a hvg.

A Check Point Research (CPR) kiberbiztonsági cég kutatói már korábban is jelezték, hogy a ChatGPT tudását kihasználva teljes fertőzési folyamatokat lehet végrehajtani, többek közt adathalász e-mailek írását is. Azonban mint kiderült, ennél is rosszabb a helyzet, és már a dark web hackerközössége is felfigyelt a lehetőségre.

A CPR elemzései azt mutatják, hogy már vannak példák a ChatGPT által készített rosszindulatú eszközökre, igaz, a chatbot használói közül egyelőre sok a fejlesztési készség nélküli kiberbűnöző. Az eszközök tehát még meglehetősen primitívek, azonban a vállalat szerint csak idő kérdése, hogy ügyesebb szereplők is nekilássanak a program kiaknázásának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik