Tech

Majdnem 100 millió dollárt keresett tavaly az Apple vezetője

JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES via AFP
JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES via AFP

Jelentős fizetéscsökkentést rendeltek el a cupertinói óriáscég, az Apple vezetésénél, melynek értelmében közel 13 milliárd forinttal csökken a vezérigazgató, Tim Cook éves fizetése – írja a Verge.

Az Apple rekordközeli profitot tudhatott magáének 2022-ben is, a cég részvényeeinek piaci értéke azonban majd egymilliárd dollárral esett, így volt mit újra gondolnia a vállalatnak az új év beköszöntével. Mindemellett az sem tett jót a vállalatnak, hogy a kínai Covid-korlátozások és a magas kereslet miatt világszerte hiány alakult ki az iPhone 14 Pro modellből.

A részvényesek panaszai miatt ezért jelentős fizetéscsökkentést rendeltek el a cég vezetőinél, amelyet a vezérigazgató Tim Cook is elfogadott. Ennek értelmében a techcég vezetőjének éves honoráriuma 35 millió dollárral, vagyis 12,8 milliárd forinttal csökken 2023-ban.

Cookot azonban nem kell annyira félteni, a 84 millió dolláros alapfizetéséből (30 milliárd forintról) a 40 százalékos csökkenés után is marad azért 49 millió dollár (18 milliárd forint) éves szinten. 

A 3 millió dolláros alapfizetése és a 6 millió dolláros éves készpénzes ösztönzője változatlan marad. Bevallása szerint Cook tavaly 99,4 millió dollárt, vagyis 36,4 milliárd forintot keresett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik